iOS 12.1 er her

SIM: Gruppesamtaler som funksjon ble forsinket, men har nå landet for opptil 32 personer samtidig. (Foto: Apple)

iOS 12.1 er her

Dybdeskarphet i kameraforhåndsvisningen for de nyeste iPhone-modellene, mange nye emoji, gruppesamtaler med FaceTime – og støtte for Dual SIM er blant nyhetene.

Apple har nettopp lansert endelig versjon av iOS 12.1.

Selvfølgelig er det alltid morsomt med nye emoji (det er hele 70 av dem, og vi har omtalt dette tidligere), men langt viktigere er naturlig nok at gruppesamtaler i FaceTime nå faktisk er tilgjengelig.

iOS 12.1 for mobile enheter

Gruppevideosamtaler er ikke nytt, og har lenge vært en etterspurt funksjon også for Apples FaceTime-teknologi. Du kan velge mellom alt fra to til hele 32 personer samtidig, kryptert fra ende til ende.

FaceTime er smart nok til å kunne skjelne mellom de ulike deltakerne, og det vil også komme automatisk gjenkjenning av aktive deltakere. Man kan manuelt fremheve personer, eller så vil programvaren fremheve den som snakker. Det krever litt disiplin med så mange, opplagt.

Gruppesamtaler med FaceTime er integrert i Meldinger-appen, og Apple har også tenkt på at man på en diskret måte kan bli deltaker i en pågående gruppesamtale gjennom såkalt stille varsling. Og får du en invitasjon, velger du om du vil delta fra en iPad, en iPhone eller en Mac.

Litt moro skal det også være, så du kan bruke kameraeffekter slik du kjenner det fra Meldinger, slik som klistremerker og filtre, men også bruke AR-effekter som Animjoi eller Memoji. 

Dybdeskarphet i Kamera-appen

Har du en av de aller nyeste iPhone-modellene iPhone XS, iPhone XS Max eller iPhone XR, kan du nå justere dybdeskarpheten i forhåndsvisning i sanntid når man bruker Portrettmodus for å få bokeh-effekt. 

Portrettmodus med Dybdeskarphet er også tilgjengelig på TrueDepth-kameraet for selfier, og omfatter Memoji og raskere ansiktssporingsstøtte for ARKit-apper fra tredjeparter.

Dual SIM

Den kanskje mest interessante tekniske nyheten er Dual SIM. Også her må du ha en av de aller nyeste iPhone XS, iPhone XS Max eller iPhone XR-modellen for å få støtte for Dual SIM med nano-SIM og digital eSIM.

Med denne funksjonen kan man aktivere et ekstra mobilabonnement hos en operatør uten å måtte bruke et fysisk nano-SIM-kort. Begge telefonnumrene kan ringe og besvare anrop og sende og motta SMS og MMS. iPhone kan bruke ett mobildatanettverk om gangen.

Blant bruksområdene er:

  • Bruk ett nummer for jobb og ett nummer for personlige anrop.
  • Legg til et lokalt dataabonnement når du reiser utenlands eller er i en annen region.
  • Ha separate tale- og dataabonnementer.

Ingen norske operatører støtter dette per i dag, men det finnes to globale aktører som tilbyr tjenesten: Truphone og GigSky. Du kan lese mer om Dual SIM hos Apple her.

Via Apple

Apple