Ipad Pro – en Surface-kopi?

ETTERLIGNING ELLER IKKE: Apples nye nettbrett Ipad Pro hevdes å være en etterligning av Microsoft Surface Pro 3. (Foto: Apple)

Ipad Pro – en Surface-kopi?

Debatten raser om Apples nye Ipad Pro er en etterligning av Microsoft Surface Pro 3.

Som ryktene tilsa kom Apple med en ny, stor Ipad på sin store lanseringsaften denne uka. Med 12,9-tommers skjerm har den faktisk større skjerm enn Microsofts Surface Pro 3, og skjermen er også større enn på Apples egen Macbook, som også anses som en Surface-konkurrent.

Ipad Pro og Microsoft Surface Pro 3 har flere likhetstegn, inkludert tilbehør i form av halvmyke tastaturer, og derfor har det ikke uventet blomstret opp en debatt om Apple nå har lansert en ren etterligning av Microsofts Surface-konsept?

Våre to amerikanske søsterpublikasjoner PC World og Macworld har for eksempel ganske forskjellige vurderinger av de to nye konkurrentene.

PC World er nøye på å presisere at mens Surface Pro 3 kjører et fullverdig pc-operativsystem, kjører Ipad Pro på Apples operativsystem for mobiler og nettbrett. Dermed er Ipad Pro altså for tilbehør å regne, ikke en ordentlig datamaskin, slik Surface Pro 3 er.

Arbeidsredskap

Men under lanseringen la Apple stor vekt på Ipad Pro som seriøst arbeidsredskap for profesjonelle brukere.

Både Microsoft og Adobe var på scenen, og man var også innom tunge arbeidsoppgaver som utforming av arkitekttegninger via apper fra Autodesk, en av de ledende leverandørene av arktitektur- og design-programvare.

I tillegg understreket Apple-sjef Tim Cook nok en gang at IBM er blitt en av Apples mest sentrale samarbeidspartnere, og her det jo primært bedriftsmarkedet som står i fokus.

Samtidig er Ipad Pro definitivt også et forbrukerprodukt. Ipad Pro er sikkert et flott nettbrett for å se video, bilder og filmer, og mange vil sikkert bruke den som spillkonsoll.

Vi får komme tilbake til diskusjonen når vi får inn Ipad Pro til test. Om det vil skje på denne siden av årsskiftet, gjenstår å se. I USA starter leveringen i november.

Basistallene

Ipad Pro er 6,9 millimeter tykk. Dette er litt tykkere enn iPad Air 2, som har en tykkelse på 6,1 millimeter.

Vekten er oppgitt til cirka 712 gram, mot cirka 912 gram på Macbook. Sistnevnte har naturligvis fastmontert tastatur, mens et lett tastatur er tilbehør på Ipad Pro.

Macbook har 12-tommers skjerm med oppløsning på 2304 x 1440 piksler, det vil si 226 bildepunkter per tomme. Ipad Pro har til sammenligning en oppløsning på 2732 x 2048 piksler med 264 bildepunkter per tomme. Og Surface Pro 3 kan skilte med 2160 x 1440 piksler.

Det nye tastaturet, kalt Smart Keyboard, gjør også tjeneste som etui for Ipad Pro, og da går det under navnet Smart Cover.

Pencil

Noe av debatten rundt Ipad Pro går også på det nye tilbehøret som Apple lanserte, Pencil. Dette er en digital penn for svært detaljert tegnearbeid, både av kunstnerisk art og til bruk i teknisk design, konstruksjon og arkitekturarbeid.

PENCIL: Den nye pennen er myntet på både kunstnerisk arbeid og på arkitektonisk og ingeniør-basert design. (Foto: Apple)

Apple-kritikere har bitt seg merke i at nå avdøde Apple-toppsjef Steve Jobs for en del år siden gjorde narr av tanken om at Apples nettbrett skulle styres ved hjelp av en såkalt stylus, og dagens Apple-ledelse får pepper for nok en gang å lansere produkter og løsninger som Jobs i sin tid talte imot. Forutsetningene har imidlertid endret seg en del siden den første Ipad-en ble lansert i 2010, ikke minst takket være nettopp profesjonelle løsninger fra firmaer som Adobe og Autodesk. Redskap for nøyaktig tegning er mer aktuelt nå enn da. Med Pencil kan man styre Ipad Pro ned på piksel-nivå, ifølge Apple.

Norske priser og leveringstidspunkt for Ipad Pro er altså foreløpig ikke kommunisert. I USA er startprisen 799 dollar for modellen med 32 GB lagringsplass, mens 128 GB-modellen vil koste 1079 dollar – sistnevnte er med både WiFi og mobilnetttilknytning.

Les om:

Apple