Minste Imac får ny sjanse

KLAR SOM VANN: Bilder i høy oppløsning og 4K-video er en fornøyelse å se på den sylskarpe 21,5-tommers Retina-skjermen på nye Imac. (Foto: Apple)

Test: Minste Imac får ny sjanse

Den lille Imac-en med 21,5-tommers skjerm har fått 4K-skjerm. Er den nå et reelt alternativ til Apples plasskrevende 27-tommers Imac?

Bakgrunnen for spørsmålet er at 21,5-tommers Imac har fått såkalt Retina 4K-skjerm.

Retina er betegnelsen Apple bruker på skjermer med så høy pikseltetthet at man ikke ser bildepunktene på normal betraktningsavstand.

Begrepet brukes både om bærbare og stasjonære Mac-er, Iphone-er og Ipad-er, ja til og med om skjermen på Apple Watch.

Dramatisk høyere oppløsning

Størrelsen på skjermen på den minste av Imac-ene, Apples alt-i-ett-pc-er, er som før, på 21,5 tommer. Men oppløsningen er blitt dramatisk mye høyere, fra HD-oppløsning på 1920 x 1080 piksler til 4K-oppløsning på 4096 x 2304 piksler.

Dette betyr mer enn en firedobling av antall bildepunkter på skjermen, fra vel to millioner piksler til nesten 9,5 millioner.

Denne drastiske forbedringen av oppløsningen skjer samtidig med at Apple har fjernet de rimeligste modellene fra 27-tommers-familien av sine Imac-er. Nå har alle 27-tommersmodellene Retina 5K-skjerm. «Billigmodellene» uten Retina-skjerm er borte.

Dyrere inngangsbillett

Men dermed er også inngangsbilletten til denne pc-familien blitt mye dyrere, fra rundt 15.000 kroner til over 20.000 kroner.

Nå er ikke den nye 21,5-tommersmodellen med Retina 4K-skjerm billig heller, med en startpris på 16.990 kroner.

Det store spørsmålet er imidlertid om 21,5-tommers Imac nå får økt anseelse og kommer til å bli et reelt alternativ for eksempel for dem som vurderer å skifte ut sin gamle 27-tommers Imac.

Mange har sikkert, som meg, blitt glad i den store skjermflaten og vil nødig skifte til noe mindre. Men med den høye oppløsningen er 21,5-tommers Retina 4K-modellen kanskje et reelt alternativ likevel for en større del av Imac-brukerne? Samtidig kan vi se for oss at modellene med 27-tommers Retina 5K-skjerm mer og mer blir et arbeidsredskap for kravstore profesjonelle som jobber med foto, video, film og data-assistert design og konstruksjon.

For ordens skyld nevner vi at Apple har bestemt seg for inntil videre å beholde et par Imac 21,5-tommersmodeller med vanlig HD-oppløsning, noe som gjør at inngangsbilletten til denne delen av Imac-familien fortsatt er moderat, på cirka 12.500 kroner.

Bærbar-dilemmaet

Ettersom de fleste av Apples bærbare Macbook-maskiner også har fått Retina-oppløsning, er det mange som velger en slik modell som sin hoved-PC, gjerne koblet til en større skjerm på kontoret eller hjemmekontoret.

Her er det vanskelig å gi råd. Mange forhold spiller inn. Er den bærbare Retina-Mac-en tilkoblet en ekstern billigskjerm, kan det hende at vurderingen blir om man bare å anskaffe en ny, ekstern 4K-skjerm, som har falt mye i pris i senere tid, eller om det er mer fornuftig med en 4K-Imac og dermed frigjøre Macbook-en fra skrivebordet.

Retina 4K i bruk

Ett av eksperimentene jeg gjorde med Imac Retina 4K da jeg fikk inn et testeksemplar fra Apple, var å la testmodellen bytte plass med en fem år gammel 27-tommers Imac. Etter et par dagers tilvenning tenkte jeg ikke lenger over at jeg satt foran en mindre skjerm enn før. Det var god plass på skjermen til flere programvinduer samtidig, akkurat slik jeg var vant til, til tross for mindre skjermstørrelse.

NY BETJENING: Nye Imac kommer med de nyeste versjonene av Apples tastatur og mus, som lades opp med kabel fra Mac-en. Slutt på batteri-fiklingen. (Foto: Apple)

En leser sendte meg nylig en  oppfordring om å sjekke om enkelte elementer på Retina 4K-skjermen oppleves som altfor små når man kjører med så høy oppløsning, men det var ikke tilfelle. Jeg eksperimenterte med de alternative oppløsningene som er tilgjengelig, men vendte fort tilbake til standardoppløsningen, som var beste kompromiss mellom oppløsning og opplevd skjermstørrelse. Men det er kjekt å ha de andre mulighetene, særlig fordi endringer trår i kraft umiddelbart.

Bilderedigering på 4K-skjermen er en fryd, og jeg prøvde også med litt eget 4K-videomateriale fra Iphone 6s Plus og Sony Xperia Z5, som fungerte bra. Mest imponerende var en 4K-video som Apple har lagt ut for nedlasting både i HD- og 4K-modus nettopp for at man skal kunne sammenlign.

Ifølge Apple kan både 4K-skjermen på 21,5 tommer og 5K-skjermen på 27 tommer nå vise et større fargerom enn før takket være nye rød-grønne fosfor-LED-dioder. Det snakkes om 25 prosent økning av fargerommet.

Slutningen jeg har trukket så langt er at jeg nå godt kan tenke meg en 21,5-tommers Imac på skrivebordet – forutsatt at det er en Retina 4K-modell, naturligvis. Jo da, jeg har vært så heldig å ha fått prøve en 27-tommers Retina 5K-maskin der også, og hvis penger ikke er noen hindring, er jo det å foretrekke. Men jeg er overbevist om at for Mac-brukere flest er nå en 21,5-tommers Retina 4K-Imac en fullgod erstatning for en litt eldre 27-tommres Imac uten Retina-skjerm.

Plassen som frigjøres på skrivebordet, kommer godt med til eksterne høyttaler og annet tilbehør som mange har på PC-arbeidsplassen.

Ytelse

Nok om skjermen. Vurderingen av en slik maskin må også omhandle ytelsen og mye annet.

Skuffende nok er den nye 4K-Imac-en basert på forrige generasjon Intel Core-prosessorer, Broadwell-prosessorene. Den nyeste generasjonen, Skylake, er foreløpig ikke tilgjengelig med den integrerte grafikkprosessor-løsning som Apple benytter. På sine nye 27-tommers Imac-er benytter Apple dedikert grafikkprosessor og Skylake-prosessorer fra Intel. Det er grunn til å vente en stille oppgradering av prosessoren i 4K-Imac-en senere.

Testene hos Macworld Lab viser at Retina 4K-Imac slår forgjengerne med god margin – og det gjelder også de tidligere 27-tommers Imac-ene – på prosessorytelse. Men i OpenGL-test har den ikke sjanse mot årets 27-tommers 5K-Imac, takket være dedikert grafikkprosessor i sistnevnte.

Skuffende disk

Den store skuffelsen med testmaskinen og det som trekker karakteren ned, er den dårlige diskytelsen. Vi fikk tilsendt den billigste av 4K-Imac-ene med en én-terabyte-disk på 5.400 omdreininger i sekundet. Etter å ha jobbet på både Mac-er og Windows-PC-er de siste årene med en eller annen SSD/flash-løsning som første lagringsenhet, var det som å rykke flere år tilbake i tid.

VELKJENT: Det er ingen overraskelser i designen av den nye Imac-en. Tynn i kantene, men med litt mer plass til innmaten rundt midten på baksiden. (Foto: Toralv Østvang)

Det er lenge siden jeg har sittet og ventet på at et program skal starte, med hoppende programikon nederst på Mac-skjermen. Selv bare det å starte opp Systemvalg førte til ventetid.

Jeg fraråder derfor alle å kjøpe den rimeligste Retina-Imac-en. Man bør minimum plusse på med 1.100 kroner for den såkalte 1 TB Fusion Drive-løsningen, som kombinerer en én-terabyte roterende disk med flashminne.

Merk at jeg ikke har testet den løsningen. Det knytter seg litt usikkerhet til dette alternativet, ettersom flashminnet, som skal bidra til raskere eksekvering av operativsystem-oppgaver og sentrale operasjoner i de mest brukte programmene, er på bare 24 gigabyte, mot i tidligere Fusion Drive-løsninger på 128 GB. Dette får man først med løsningen med to-terabyte-disk. Men da spretter prisen over 20.000-kronersmerket. Det er faktisk litt rimeligere å velge en ren 256 GB flashløsning.

Brukbart med tilkoblinger

Den nye Imac-en kommer med et greit utvalg porter og tilkoblingsmuligheter: Hodetelefoner, SDXC-kortplass, fire USB 3.0-porter, to Thunderbolt 2-porter og gigabit Ethernet-port.

KONTAKTPUNKTENE: Fra venstre holdetelefon, SD-kortplass, fire USB 3-konttaktpunkter, to Thunderbolt-kontaktplasser og nettverkskontakt. (Foto: Toralv Østvang)

Konklusjon

Den nye 5K-generasjonen av 27-tommers Imac er kanskje litt overkill for en del Mac-brukere. 21-tommers Imac med Retina 4K-skjerm er et godt alternativ for mange, i hvert fall hvis man styrer unna den enkleste diskløsningen. Skal man drive seriøs 4K-videoredigering, anbefaler vi nok kraftigere skyts, for vi opplevde litt gammeldags rykking da vi prøvde oss på 4K-redigering i Imovie – selv om den avsluttende ProRes-filen ga myk og fin video.

Nesten 9,5 millioner piksler gjør underverker både for video, foto, nettsider, tekstdokumenter og det meste annet på skjermen, så med forbeholdene vi har nevnt gir vi gjerne Imac 21,5-tommer med Retina 4K-skjerm vår anbefaling.

Les om:

Apple