Når Macen ringer hjem

IP: IP phone home... (Foto: ObDev)

Når Mac-en ringer hjem

Little Snitch er et verktøy for å identifisere og håndtere internett-forbindelser som etableres av apper på din Mac. 

E.T. ville bare ringe hjem, med også apper på Mac-en ønsker å slå på tråden over IP. Vet du hvor?

En nettverksmonitor er en applikasjon som overvåker nettforbindelser på datamaskinen, og dermed også et nyttig verktøy for å identifisere og blokkere uønsket aktivitet eller ta kontroll over båndbredden.

Sniktitt

Little Snitch, i dag i versjon 3, er et slikt verktøy som er spesielt utviklet for macOS. Beta-versjonen av Little Snitch 4 er nettopp lansert med en rekke nye funksjoner, og ikke minst også et grafisk enklere og bearbeidet brukergrensesnitt.

Little Snitch kjører i bakgrunnen og bor i system-menyen. Alle inngående og utgående forbindelser monitoreres og kan kalles opp enten grafisk på et kart (LS4) eller i tabellvisning. Det skilles mellom inn- og utgående forbindelser, og man kan se konkret hvilke prosesser som aktiverer disse. 

For en applikasjon som Safari kan dette være forbindelser til en konkret nettside, mens det for en dyptliggende os-rutine kan være snakk om en tjeneste – som for eksempel en oppdateringstjeneste, en skylagringstjeneste, en mailserver eller liknende. 

Dersom man skulle være bekymret for om det foregår uautorisert aksess til eller fra maskinen, kan slike verktøy være nyttige for å identifisere adkomsten. Man vil også kunne se om fanget av trafikken til og fra ulike servere over tid.

Regler

Første gang Little Snitch kjøres vil man bli presentert for en lang rekke forespørsler om tilkoblinger. Disse kan autoriseres eller nektes basert på regler – som igjen kan redigeres i ettertid i en filter-oversikt. 

En konkret forbindelse eller også en prosess kan blokkeres enten helt (for alltid) eller delvis (i applikasjonens levetid eller også til en konkret tilkobling). 

Beta

De som allerede bruker Little Snitch 3 og som i tillegg ønsker å teste den offentlige betaen for macOS High Sierra, skal vite at disse to ikke er kompatible. Derimot er Little Snitch 4 beta klar for High Sierra. Selv om det er beta-programvare, synes den pålitelig allerede på dette stadiet. 

Det finnes en rekke lisensavtaler - en enkelt-lisens koster 45 euro (cirka 420 kroner). Det finnes oppgraderingsmuligheter fra Little Snitch 3. 

Nedlasting

Du kan lese mer om Little Snitch 4 hos ObDev her. Der kan du kjøpe eller også laste ned en gratis demo-utgave som kjører i en begrenset tidsperiode. 

Les om:

Apple