Neste versjon macOS lansert

VR: Mac inntar virtuell virkelighet (Foto: Apple)

Neste versjon macOS lansert

Fra dagens kodenavn Sierra går vi til High Sierra, og som navnet antyder er dette en mindre oppdatering. Men med vesentlige nye teknologier under panseret.

Vi husker fra OS X-dagene at Apple den senere tid har lagt opp til et evolusjons-/revolusjons-løp, som for eksempel spranget fra Leopard til Snow Leopard, og Lion til Mountain Lion.

Første release hadde de store nyhetene, mens neste fokuserte på nye underliggende teknologier og forbedringer under panseret som i mindre grad var eksponert mot sluttbruker, men som la grunnlaget for neste store skritt.

Og det samme er man fristet til å tenke om macOS High Sierra. Det er kun mindre oppdateringer i de appene sluttbrukeren ser mest til: Safari, Mail og Bilder.

De store grepene er tatt under panseret, med nye lagringsløsninger og video- og grafikkteknologier. Sistnevnte inkluderer nytt filsystem med APFS, støtte for høyeffektiv videokoding med HEVC (H.265), og ny utgave av Metal – Apples avanserte grafikkteknologi for alt fra maskinlæring til utvikling av innhold for virtuell virkelighet.

Bilder

La oss ta hverdagen først. Bilder-appen støtter nå flere funksjoner knyttet til Live Photos. For dem som ønsker å publisere fotobøker selv, er det nå for første gang støtte for tillegg fra tredjeparter slik at brukere kan få tilgang til trykk- og publiseringstjenester som Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall og Wix direkte.

Viktigste innovasjon for Bilder er kanskje støtten for redigering med eksterne apper, slik at Photoshop, Pixelmator og andre apper kan startes direkte fra Bilder – noe som riktignok har vært mulig med tredjepartsløsninger en stund. Alle endringer arkiveres tilbake til Bilder-biblioteket. Dermed blir det vesentlig enklere å holde styr på billedbiblioteket.

Safari, Mail, Siri på Mac, Spotlight, iCloud

Safaris Autoplay Blocking hindrer nå at medieinnhold med lyd spilles av automatisk i nettleseren. Intelligent Tracking Prevention i Safari bruker maskinlæring til å identifisere og fjerne sporingsdata som brukes av annonsører til å følge brukerens nettaktivitet.

Mail-søk blir raskere og enklere med Topptreff, som plasserer de mest relevante treffene øverst i brukerens meldingsliste.

Siri på Mac svarer med en naturlig og mer uttrykksfull stemme. Når Siri brukes sammen med Apple Music, kan den lære seg musikkpreferanser, opprette tilpassede spillelister og svare på musikkspørsmål. Om stemmefunksjonen blir tilgjengelig for norsk tale, gjenstår å se.

Spotlight kan vise flyreiseinformasjon, inkludert avgangs- og ankomsttider, forsinkelser, gater, terminaler og en oversikt flyets reise i kartformat.

iCloud File Sharing lar brukerne dele filer fra iCloud Drive med hvem som helst, og gjør det mulig å samarbeide med andre.

Virtuell virkelighet samt 360-graders video

Endelig har VR kommet til Mac for alvor. Lenge var grafikkstøtten, både innen maskin- og programvare, for spak, men optimaliseringer av underliggende kode skal ha fikset dette.

Men regn med at du vil trenge en nyere Mac for å kunne ha fullt utbytte av dette. Apple utvikler de underliggende teknologiene, men det er selvfølgelig opp til utviklere å implementere de endelige løsningene som skal få oss til å gå «all in» i syntetiske verdener. Heldigvis har Apple mange store spill- og programvarehus i ryggen.

macOS High Sierra har støtte for utvikling av VR-innhold, slik at utviklere kan skape engasjerende spill-, 3D- og VR-opplevelser på Mac-en. Dette er mulig ved å utnytte ytelsen i Metal 2 og den nyeste Mac-maskinvaren. Ledende VR-selskaper bidra, for eksempel Valve, som optimaliserer SteamVR-plattformen for macOS og gjør det mulig å koble til HTC Vive-hodesettet sitt, mens Unity og Epic gjør VR-verktøyene sine tilgjengelige for macOS. 

Senere i år vil også Final Cut Pro X komme med støtte for profesjonelle 360-graders arbeidsflyter med mulighet for å importere, redigere og eksportere 360-graders video.

Metal 2 og eGPU

Metal, en «under panseret»-teknologi for grafikk, er den raskeste og mest effektive måten å utnytte GPU-kreftene i Mac-en på siden man kan adressere grafikkprosessoren direkte. Blant nyhetene er støtte for maskinlæring for bruk med talegjenkjenning, behandling av naturlig språk og datasyn. 

For litt siden ble det kjent av Nvidia for første gang ville utvikle drivere for sine grafikkort mot macOS for optimalisert bruk. Disse er allerede tilgjengelige i beta-versjon for utvalgte grafikkort. Nyheten kom oppi alt oppstyret rundt Apples avsløring av Mac Pro-modellen slik vi kjenner den i dag ikke vil bli oppdatert før en ny, modulær utgave lanseres tidligst neste år.

Men heldigvis tillater kombinasjonen av superbred båndbredde på Thunderbolt nå bruken av eksterne grafikkort, huset i egne kabinetter, i kombinasjon med dedikerte drivere å overta grafikkfremstilling også på en Mac. Størst glede vakte dette kanskje i Hackintosh-miljøet.

Kombinasjonen Thunderbolt 3 og Metal 2 gjør det mulig for brukere med større behov å ta i bruk kraftige, eksterne GPU-er. External Graphics Developer Kit gir utviklere all maskinvaren og programvaren de trenger for å optimalisere appene sine.

High-Efficiency Video Coding

Behovene knyttet til både bilder og video har bare økt og økt i takt med høyere oppløsning på både monitorer, tv-er og ikke minst også datamaskiner og mobile enheter. 4K-oppløsning for hjemmebruk er slett ikke uvanlig lenger, selv om dette tidvis overgår det du er vant til å se på de store kinolerrettene. Men dette krever selvfølgelig større regnekraft og ikke minst også økt lagringskapasitet, og Apple har tenkt å gjøre noe med dette både i form av det nye filsystemet APFS samt nye kompresjonsstandarder.

Støtte for HEVC (H.265) gjør det mulig å strømme og spille av 4K-videofiler i superhøy kvalitet med opptil 40 prosent mindre filstørrelse enn den nåværende H.264 standarden. Med HEVC blir det mulig å strømme video i høy kvalitet via nettverk som tidligere kun var i stand til å strømme i HD-kvalitet. 

Samtidig leverer maskinvareakselereringen i de nye iMac- og MacBook Pro-modellene rask og strømeffektiv HEVC-koding og -redigering slik at også disse nyvinningene kommer våre egenproduserte videoer til gode. Det betyr mer plass til bilder og video på Mac og iPhone.

Apple File System

Men den aller størst (om enn mindre synlige) forbedringen er det nye filsystemet, APFS. Frem til nylig brukte Apple det tre årtier gamle HFS+-filsystemet på alle sine enheter, og det er overmodent for forbedring.

APFS ble lansert under WWDC 2016 for ett år siden. Og det er ikke sikkert du vet det selv engang, men har du en mobil enhet med iOS 10.3, så bruker du faktisk APFS allerede, og til høsten er det Mac-ens tur.

Spesielt for macOS vil man se dramatiske hastighetsforbedringer ved kopiering og flytting av store filer. Da Apple viste dette frem under WWDC 2017, kunne man se duplikater av gigabyte-store filer umiddelbar; ingen progresjonsbjelke overhodet! I tillegg er det innebygd kryptering for økt sikkerhet.

APFS gir forbedret ytelse, sikkerhet og stabilitet for data. Denne nye arkitekturen bidrar også til å beskytte data ved strømbrudd og systemkrasj og holder filene beskyttet med innebygd kryptering.

Heldigvis er macOS High Sierra også fullstendig bakoverkompatibel for både lesing og skriving med dagens HFS-disker og -data, og er dessuten utviklet for å legge til rette for fremtidige utviklinger innenfor lagringsteknologi.

Les om:

Apple