PAY: Fremtidens betalingsløsning er kontantfri. (Foto: Macworld Norge)

Norsk Apple Pay skjult i macOS

Apple er klar for Apple Pay i Norge, noe objekter i macOS-koden viser klart – men er Norge klare for Apple Pay?

Publisert Sist oppdatert

Eller er det norske betalingsmarkedet nå konsolidert rundt Vipps, i påvente av BankAxept? Men snart trer PSD2 i kraft...

Nylig ble Apple Pay tilgjengelig i nabolandene Finland, Danmark og Sverige.

Tegn tydet på at også Norge kunne bli en del av lanseringen, for det var en rekke indikatorer til stede, men den gang ei.

Pay på pause?

Vi spekulerte i hvorvidt Apples partnerbank i Sverige, Nordea, som også har norsk kunder, kunne være veien til mobilbetaling på iPhone for norske forbrukere. Eller hvorvidt Reitan-gruppens svenske tilstedeværelse som Apple Pay-betalingspunkt kunne tilsi at også norske 7-11 ville bli tilgjengelig. 

Det finnes mange Apple-sider på nett som omtaler Apple Pay på norsk, spesifikt som del av support-sidene for macOS Sierra (allerede fra mai 2017),  men også flere nye sider som ble tilgjengelig med norsk språk samtidig som de ble klargjort for svensk – som disse sidene: Handle med Apple Pay, Wallet og Apple Pay på Macen, og Bruk TouchID på Macen.

Disse dokumentene vil kunne være myntet på nordmenn med utenlandske bankkort fra deltakende banker. Apple Pay kan fungere også på norske betalingsterminaler, har det vist seg. Eller så benytter man anledningen til å oppdatere innholdet i påvente av en endelig lanseringsdato, fordi forhandlinger fremdeles pågår. 

macOS beta

Men det er interessant å merke seg at det ikke bare er tekstinnholdet i support-sider på nett som finnes på norsk. Også grafiske objekter finnes som del av macOS, viser det seg. Om man blar i galleriet øverst vil man se at ApplePay dukker opp på Mac-er som kjører betaversjon av macOS og som er  satt til norsk (geografisk) region.

Men å faktisk kunne legge til norske kredittkort vil (tilsynelatende) ikke virke, selv om man bruker en iPhone der region er satt til for eksempel USA og de første stegene i Apple Pay-autentisering aktiveres.

Kortnummeret undersøkes mot bankforbindelsen, for så å avvises. Om dette faktisk går til en norsk bank eller stoppes på grunn av lands- eller bankkoder hos kredittkortselskapene, er uvisst.

Så da får vi bare vente til EUs betalingsdirektiv PSD2 slår inn 13. januar til neste år for å se hva fremtiden bringer...