På innsiden av Iphone 6S

IFIXIT: I broke it? (Foto: Ifixit)

På innsiden av Iphone 6s

Ifixit finner overraskelser i sin tradisjonelle tekniske disseksjon.

Forrige fredag startet butikksalget av Apples nye smarttelefon, Iphone 6s og 6s Plus. Og, tradisjonen tro, nettstedet Ifixit har tatt den fra hverandre for å se hva som skjuler seg under overflaten.

Apple er ofte noe ordknappe hva angår en rekke tekniske detaljer i deres produkter, mye fordi man ikke ser seg tjent med å inngå i speeds-and-feeds-kappløpet innen ytelse, men heller ønsker å fokusere på enkelhet i bruk og helhetlig brukeropplevelse.

Derimot er det også interessant å vite hvor mye arbeidsminne, til eksempel, det sitter i et slikt produkt, blant annet fordi det kan forklare forhold som hvorfor Safari-faner så ofte må lastes inn på nytt under fleroppgavekjøring.

Haptisk, faktisk

Iphone 6s er ifølge Apple selv helt ny under overflaten, selv om den utenpå ser ut som den forrige Iphone 6-modellen, og det er nok riktig. Ny Taptic-motor og ny 3D Touch-skjerm forklarer dette delvis, og det viser seg at dette har konsekvenser for både vekt og batteri.

Den nye skjermen er noe tyngre enn forgjengeren, og dette reflekteres også i helhetsbildet. Derimot viser det seg at batteriet faktisk er krympet noe til fordel for den nye vibrasjonsmotoren som assisterer med haptisk tilbakemelding under 3D Touch.

Men Apple forventer samme batterilevetid totalt, siden IOS 9 har en rekke finesser for å optimalisere bruk - og dette gjelder alle mobile enheter som kjører siste versjon av operativsystemet.

Arbeidsminne

Apple har fått mye kritikk for det noen kaller et underdimensjonert arbeidsminne i Iphone-modellene. Dette kan muligens være noe uberettiget, fordi mengden RAM i en Iphone ikke kan sammenliknes direkte med modeller som kjører andre operativsystemer.

Derimot har nok mange opplevd at dersom man har mange individuelle Safari-nettsider oppe samtidig, skal det ikke så mye app-hopping til før disse må lastes inn på nytt - noe som er et resultat av begrenset tilgjengelig arbeidsminne. Og da er det hyggelig å se at nye Iphone 6s nå har dobbelt så mye RAM som forgjengeren, nemlig 2 GB. Dette er av typen LPDDR4, med lavt energiforbruk.

7 av 10

Ifixit gir de nye modellene en score på 7 av 10 for reparerbarhet, blant annet fordi skjermen er lett å ta ut (for dem med rett verktøy) og fordi batteriet er lett tilgjengelig. Andre spesialkomponenter, som Apples proprietære pentalobe-skruer, kompliserer bildet. Men for alle som trenger å få en ny Iphone reparert en gang i fremtiden, er dette relativt godt nytt.

Tech specs

Er du interessert i flere innside-detaljer, som for eksempel hvem som produserer A9-prosessoren? Sjekk ut Ifixits teardown review her. Du finner også en video nedenfor.

Les om:

Apple