PRO: GUI som minner om skrivebordet (Foto: Serif Labs)

Proff foto-redigering på iPad

Photoshop gå og legg deg - med Affinity Photo får du desktop-ytelse på padden. Men du må ha en nyere modell, gjerne Pro. 

Publisert Sist oppdatert

Affinity Photo for iPad går andre løsninger en høy gang, og utfordrer til og med skrivebords-applikasjoner som Photoshop.

Så du WWDC 2017-åpningstalen? Da fikk du kanskje med deg den imponerende demonstrasjonen av billedredigerings-appen Afinity Photo for iPad. Og med den kraftfulle ytelsen i de nye iPad-modellene kan dette verktøyet faktisk overta redigeringsjobben, enten du er profesjonell fotograf eller annen med behov litt utover det vanlige.

Finger eller penn

iPad-appen er en videreføring av en app med samme navn for macOS. Faktisk ser brukergrensesnittet overraskende likt ut, for da tenker vi på at komplekse menyer og paletter vanligvis bannlyses fra mobile os til fordel for leslighet og brukervennlighet. I tillegg er filformatet kompatibelt på tvers av plattformene, så du kan begynne redigeringen på iPad og sluttføre på Mac.

Men Affinity Photo er definitivt en proff-applikasjon, så noe tilvenning og opplæring må påregnes. Med de nye iPad-ene er skjermflaten romslig nok til å kunne vise også de mange verktøyene, og appen er tilpasset både enkel berørings-navigasjon med fingrene og også Apple Pencil med iPad Pro. Spesielt denne pennen kan være gull verd for seriøs bruk.

Affinity Photo har en grafikkmotor som er basert på Apples fundament-teknologi Metal. Dette rammeverket gjør at verkøy, effekter og filtre kan vises umiddelbart, inkludert interaksjon og direkte manipulering av bilder. Det beste er å ta seg noen minutter og se demo-videoen som er gjengitt nederst for å skjønne alvoret.

Verktøy

Du vil finne profesjonelle verktøy som du kjenner fra Photoshop, slik som ubegrenset med antall lag, lag-grupper, masker og filtreringslag. Lag-redigering gjøres uten kvalitets-tap, og faktisk kan undo-historikken lagres til selve dokumentet slik at man har hele loggen med seg.

Profesjonelle formater som RAW og EXIF-informasjon er støttet, i tillegg til støtte for 360°-bilder. Du kan åpne, redigere og lagre PSD-filer (Photoshop), samt filformatene PNG, TIFF, JPG, GIF, SVG, EPS, EXR, HDR, og PDF. 

Også fokus- og HDR-merging er med. Panorama-bilder kan sys sammen av en samling bilder, inkludert justering for lyssetting og perspektivisk korreksjon.

Fargerom som støttes inkluderer RGB, CMYK, HDR, gråtoner og LAB, og både 16 og 32 bits fargekanaler. For CMYK støttes arbeidsflyt med fargekalibrering med støtte for ICC og OCIO.

Også seleksjons- og tegneverktøyene vil man dra kjensel på, slik som dodge, burn, clone, patch, blemish and rød øyne-fjerning. Et helt vell av pensler og penner finnes også. Som sagt støttes Apples digitale penn, Pencil, og da ikke bare for trykksensitiv tegning men også med kontroll over vinkelen slik at man kan bruke denne som vektor for å kontrollere effekter som lyssetting.

Forøvrig er også vektor-verktøy støttet.

Affinity Photo for iPad støtter iPad Pro, iPad Air 2 og iPad (tidlig 2017-modell). Du finner Affinity Photo for iPad på AppStore her. macOS-versjonen finner du på Mac AppStore her. Sjekk ut en demo-video fra WWDC 2017 nedenfor.

Les mer om Affinity Photo for iPad hos Serif Labs her.