DOMMEDAG: Apple, her representert ved 20 personer fra selskapets ledelse, med toppsjefen Tim Cook i midten, er nederlagsdømt, mener noen. Andre er sikre på at veksten fortsetter.

Spår dommedag tross gigantsalg

Analytikere og kommentatorer krangler om Apples fremtid.

94 prosent av fortjenesten som ble hentet inn fra mobiltelefonmarkedet i forrige kvartal, gikk til Apple.

I forrige måned presenterte Apple som kjent regnskapstall som fortalte at både omsetningen og fortjenesten var rekordhøy.

I kvartalet juli-september omsatte Apple totalt for nesten 435 milliarder kroner, med en fortjeneste på nesten 94 milliarder kroner.

Den store pengemaskinen er Iphone. Selv om Apples markedsandel i mobiltelefonmarkedet bare var på 14,5 prosent, gikk hele 94 prosent av fortjenesten i dette markedet til Apple, ifølge nettstedet Appleinsider

Dette er en økning fra 85 prosent i samme kvartal året før, noe som er med på å forklare hvorfor Apple gjør det stadig bedre økonomisk.

Spår dommedag

Tross disse utvetydige tallene er det svært populært i mediene å presentere dommedagsprofetier om Apple, påviser Fortune, som har gjennomgått en del av kommentarene om Apple som har vært publisert i senere tid.

Det er ikke minst klikksultne bloggere som er ivrige til å publisere særdeles negative kommentarer om Apple, men også seriøse medier og analytikere følger opp.

Samtidig er det en del som forventer at verdens mest verdifulle selskap vil fortsette å vokse.

Begge parter kan ikke ha rett, fastslår Fortune, som mener at debatten om ikke annet har en viss underholdningsverdi.

Kapitalismens gud

Selv om de siste kvartalsresultatene var fantastiske og Wall Street kåret Apple til kapitalismens gud, tar alle feil. Vi har nå sett begynnelsen på slutten, fastslo bloggeren Bryan Clark. 

Han mener at Apple lever og dør med Iphone, og den historiske veksten under Steve Jobs kommer til å bli etterfulgt av en langsom og smertefull død under Tim Cook, er spådommen.

Svaret han fikk fra den kjente kommentatoren John Gruber på nettstedet Daring Fireball, var at tallene for omsetning og fortjeneste var ganske overbevisende og at Apple-aksjen steg med to prosent dagen etter kunngjøringen. Selv om den etterpå har sunket til nivået fra før regnskapstallene ble offentliggjort, er omsetnings- og fortjeneste-tall ganske objektive kriterier for å måle hvor godt det går for en bedrift, påpekte Gruber.

New York Times-kommentator Katie Brenner spurte hvor lenge Apple er i stand til å holde den sterke veksten gående.

Hun fikk tilsvar fra nettstedet Stratechery, som påpekte at Apple ser ut til å få et stadig sterkere monopol på den øvre delen av mobiltelefonmarkedet og derfor kommer til å eie høyende-delen av markedet til evig tid.

Bevisene, ifølge nettstedet, ligger i den sterke posisjonen som Apple har hos henholdsvis app-utviklere og komponent-produsenter.

Både nye apper og oppdateringer til eksisterende apper kommer stort sett først på IOS-plattformen.

Samtidig er Apple snart den eneste mobiltelefonprodusenten som har råd til å kjøpe de beste komponentene, og det massive salget gjør at Apple også står fremst i rekken av dem som får tidlig informasjon om kommende komponenter.

- Tim Cook må gå av

En del av anti-Apple-kommentarene går på at selskapets toppsjef, Tim Cook, mangler det karisma som hans forgjenger Steve Jobs hadde og at Cook derfor ikke er den rette personen til å lede verdens største selskap.

Forbes.com er blant nettstedene som har påstått dette. Nå har amerikanske Macworld tatt til motmæle og minnet Forbes-kommentatoren om at Apple faktisk ble det største selskapet i verden og et av de mest teknologidrevne firmaene på planeten nettopp under Cooks ledelse.

– Steve Jobs døde for fire år siden og var syk i flere år før det, påpeker Macworld – underforstått at Tim Cook i praksis har hatt hånden på rattet i mange år gjennom Apples vekstperiode.

Dommedagsspøkelset

Ifølge Fortune har dommedagsspøkelset hengt over Apple helt siden starten. På slutten av 1990-tallet var det riktignok nære på at spådommen gikk i oppfyllelse, men det gikk jo over all forventning bra for Apple etterpå.

Hvorfor dommedagstroen likevel har overlevd og er så sterk, er et mysterium. Er det markedsmanipulering som ligger bak? Eller regelrett aksjespekulasjon? Eller kanskje det bare er en ny generasjon journalister og kommentatorer som har oppdaget at det gir mange klikk å gjengi historier om Apple fulle av motsigelser? 

Hva tror du? Er Apple nederlagsdømt eller vil veksten og suksessen fortsette? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.