TV: Ny innpakning, men også ny innmat. Klikk på pilene for å se flere bilder.

TV: Ny innpakning, men også ny innmat. Klikk på pilene for å se flere bilder.

TV: Ny innpakning, men også ny innmat. Klikk på pilene for å se flere bilder.

TV: Ny innpakning, men også ny innmat. Klikk på pilene for å se flere bilder.

TV: Ny innpakning, men også ny innmat. Klikk på pilene for å se flere bilder.

Her er nye Apple TV

Apper er fremtidens TV, fastslår Apple. Og tale-, berørings- og bevegelsesstyring. Og shopping fra sofaen.

Som forventet - Apple har lansert en ny utgave av Apple TV. Ikke en dag for tidlig, vil mange si, for konkurransen har hardnet til.

Men den nye medieboksen åpner opp for et vesentlig større univers som storskjermen i stuen kan kikke inn i. 

Tradisjonell, lineær direkte-tv har hatt sviktende seertall i senere tid - kanskje med unntak av de store direktebegivenhetene. App-revolusjonen har bidratt direkte til dette, siden programinnhold er tilgjengelig on demand nær sagt hvor som helst det er nett-tilgang.

Men forbered deg på at det kan bli trangt i sofaen i stuen igjen. For nye Apple TV er mer enn bare feriebilder og filmer: Her blir både innhold som tv-kanaler og også spill tilgjengelig som apps à la carte.

Full kontroll

Også fjernstyringen av den lille, sorte boksen (den er blitt 10 mm tykkere) er ny, med helt ny kontroll.

For det første benyttes det nå radiosignaler via Bluetooth 4 slik at du slipper å peke mot skjermen.

For det andre har kontrollen både touch-styreflate (borte er hjulet) og innebygget akselerometer og gyrometer som gjør at den kan brukes til å spille med gjennom bevegelser.

Siri-knapp

Og for det tredje er det en dedikert Siri-knapp.

Akkurat sistnevnte er et lite sårt punkt for oss siden Siri ikke er lansert på norsk ennå, noe som er beklagelig spesielt med tanke på at Apples digitale assistent blir mer og mer utbredt både som del av iOS-programvaren for mobile enheter men også i OS X på Mac-en. Men funksjonen er ganske imponerende å se i bruk, med intelligente søke-funksjoner som filtrering og søk på tvers av installerte apps for innhold. 

Den medfølgende fjernkontrollen - kalt Siri Remote - vil kunne styre både medieinnhold og spill, men Apple har også inkludert støtte for tredjeparts-kontrollere for mer gaming-kontroll. Original-fjernkontrollen har tre måneders typisk batterilevetid, og kan lades via en standard Lightning-kontakt.

IR-fjernstyring er fremdeles del av Siri Remote, og gjør at du kan styre tv-volumet med samme fjernkontroll. Støtte for HDMI-CEC i boksen gjør også at aktivering av Apple TV vil aktivere rett inngangssignal og også kunne slå på tv-en.

Sofa-shopping

Under Apple-eventet ble et eksempel på apper på nye Apple TV kommentert og demonstrert. AirBnB vil komme til storskjermen, men også spill og shopping. TV Shop er formelig tilbake.

Under panseret

Apple TV kjører et eget operativsystem kalt Tvos, men appene skal være universelle med Ios for mobile enheter. Alle Apple-utviklere kan dermed utvikle apper og innhold for Apple TV gjennom en App Store. 

Det ble tidligere spekulert i innholdsavtaler mellom Apple og amerikanske kabel-tilbydere om direkte-strømming av kanaler, men dette har sålangt ikke materialisert seg. Det var tilsvarende knyst om HomeKit-støtte. Derimot er det nå støtte for 7+1 kanalers lyd via Dolby Digital 7.1.

Ved siden av den økte høyden er de fysiske målene for den nye modellen tilsvarende dagens Apple TV, men den nye er i tillegg også tyngre. Deet betyr ikke så mye rent praktisk. Men også innmaten er vesentlig forbedret ved nå å ha en to-kjernes A8-prosessor, mot dagens singel-core A5. Tilkoblingene bak er de samme som før: Ethernet og HDMI.

Prisen er foreløpig ikke kjent for Norge, men den vil faktisk komme i to ulike konfigurasjoner: 32 GB eller 64 GB lagring. Priser i USA er 149 dollar og 199 dollar, respektive - så regn med en vesentlig høyere pris enn dagens modell. 

Du kan lese mer om nye Apple TV her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.

appletv