Aprils tøffeste dingser

Aprils tøffeste dingser

Digital-tv på et SD-kort eller en høydefinisjons harddiskopptaker med en terabyte lagringsplass. Her er månedens favoritter.

Nye produktlanseringer i Japan gir oss et hint om hva vi har i vente her hjemme. Denne gangen har vår korrespondent Marty Williams latt seg fasinere av en imponerende liten tuner for digital-tv.

Tuneren Telebit fra det Japanske selskapet Elsa inneholder både antenne og dekoder for digital-tv i en boks plassert på enden av et SD-kort.

LES OGSÅ: Nerdenes drømmesekk

Hemmeligheten bak den kompakte størrelsen er at tuneren er beregnet for sendinger som leveres via mobilnett og ikke gjennom ordinære bakkenett. Siden de mobile tv-sendingene inneholder mindre informasjon kreves det også mindre prosesseringskraft for å dekode signalene.

Telebit-tuneren kan suppleres med en ekstern antenne for å bedre mottaksforholdene og det leveres en Windows-basert applikasjon som gir mulighet for å pause tv-sendinger (time-shift) og tilgang til en elektronisk programguide.

Standardforvirring

Japan og Sør Korea har allerede bygget ut et tilbud for mobil kringkasting av digital-tv, men dette er unikt system ved navn OneSeg. Dette foreligger fortsatt ingen global standard for mobil digital-tv, så kortet kan ikke benyttes utenfor disse landene.

Europa er det nå 17 land som har valgt å satse på DVB-H (Digital Video Broadcasting-Handheld), mens Tyskland har satset på DMB.

Selv om du ikke vil få kjøpt Elsa Telebit andre steder enn i Japan, forteller det litt om hva vi har i vente. Prisen er oppgitt til 107 dollar. Mer informasjon finner du her.

Proppfull HDV fra Panasonic

Høydefinisjons videokamera fra Panasonic har kun vært på markedet siden nyttår, men allerede nå sender selskapet ut oppgraderte modeller.

Den SD-kort baserte utgaven ved navn HDC-SD3 og den DVD-baserte modellen HDC-DX3 kan gjøre videoopptak med en oppløsning på 1 920 x 1 080 punkter, som er opp fra 1 440 x 1 080 hos forgjengerne SD1 og DX1.

Dette er et interessant fremskritt, spesielt siden de første utgavene ble presentert som videokamera som kunne filme i ”full hd-kvalitet”. Tydeligvis var altså ikke denne hd-kvaliteten så full som den kunne bli.

I tillegg til HDV-format støtter begge modellene også det nye AVCHD-formatet som Panasonic nylig har utviklet i samarbeid med Sony.

Begge videokameraene kommer i salg i Japan i løpet av april og vil koste rundt 1 200 dollar. Mer informasjon her .

Hardiskopptaker i terabyte-klassen

Høydefinisjons tv-sendinger er glimrende når man ser de direkte, men å ta de opp kan gjerne by på problemer.

For det første er det få harddiskopptakere som kan håndtere hd-signaler, og de som kan, kommer med en heftig prislapp.

Derfor er det gledelig å se at hd-opptakeren med det snertne navnet HVR-HD1000LE fra IO Data tilbyr én hel terabyte med kapasitet for 669 dollar.

Prisen er holdt såpass lav på grunn av at produsenten har fjernet tv-tuneren til fordel for en firewiretilkobling som lar deg koble opptakeren opp mot en eksisterende kabel-tv eller satellitt-tuner

Kapasiteten på 1000 gigabyte gir plass til 103 timers opptak i høyeste oppløsning. Mer informasjon her.

Speilrefleks med levende søker

Markedet for digitale speilreflekskamera er i ferd med å endre seg dramatisk. Prisene er i fritt fall og det kommer stadig ut nye modeller, noe som tvinger produsentene til å stadig tenke nytt. Under disse forholdene er det derfor ikke overraskende at speilrefleksene blir mindre og lettere.

Et godt eksempel er Olympus E410 som kommer på markedet denne måneden. Modellen har bildesensor på 10 megapiksler som er i stand til å forsyne lcd-skjermen på baksiden med levende bilder, slik at den på samme måte som et kompaktkamera fungerer som en søker.

Av andre finesser kan kameraet ta tre bilder i sekundet og har støtte for råformat. Prisen er oppgitt til 671 dollar i Japan. Mer informasjon her.

LCD-tv på 120 Hz

Sonys nyeste lcd-tv-er i Bravia J5000-serien tilbyr en oppdateringshastighet på hele 120 Hz. Det er det dobbelte av hva som leveres av en ordinær tv og vil utgjøre en klar forbedring når man ser innhold med mye horisontale bevegelser, som for eksempel en fotballkamp.

Som en bonus har modellene også støtte for DLNA (Digital Living Network Alliance) slik at du enkelt kan koble dem opp mot andre enheter i husets hjemmenettverk.

Utgaver på 32- og 40-tommer blir tilgjengelig i Japan mot slutten av mai og de kommer også til Europa senere på sommeren. Prisene er oppgitt til henholdsvis 1 928 og 2 515 dollar. Mer informasjon her.