I år kjøper verden milliarder av dingser

I år kjøper verden milliarder av dingser

Gartner mener Android vil dominere dingsesalget i år.

Flere og flere digitale enheter selges i verden. Av de 2,5 milliardene verden kjøper i 2014 vil 1,1 milliarder ha Android OS.

Ingen truer dominansen til mobil-os-et til Google, melder analytikerne i Gartner i en fersk rapport.

På andreplass kommer Microsoft Windows-plattformen.

Billig, overalt

Det er den enorme bruken av Android i billige og rimelig prisete dingser som gjør at plattformen står så sterkt.

Av de 2,5 milliarder dingsene som forventes levert, så er det 1,9 milliarder mobiltelefoner. Dette innebærer at mobilsalget forventes å øke med 5 prosent i år.

- Mobiltelefoner er blitt obligatorisk for mange, og kategorien vil fortsette å vokse i utsalg men med lavere veksttakt. Veksten vil ikke lenger ligge i premiumsjiktet av mobiler, men mellomtypene av mobiler vil få denne veksten, sier Ranjit Atwal, forskingsdirektør i Gartner, ifølge nyhetstjenesten til Computerworld.

Mer mobilt og fleksibelt

Blant nettbrettene ser Gartner et tydelig skifte fra store modeller til mer lommevennlige format, på grunn av bedre mobilitet og lavere priser.

- Brukerne er også på vei bort fra de klassiske pc-ene med tårn og de store bærbare, og over til nettbrett, pc-hybrider og ultrabærbare. De klassiske pc-ene vil fortsatt spille en viktig rolle med å lage innhold, men forskjellige behov og konsumering av informasjon driver bruken av mer mobile alternativer, poengterer Atwal.

Vekstraketten er denne mellomklassen av nettbrett, pc-hybrider og lette bærbare pc-er med skjerm og tastatur. Denne felleskategorien forventes å vokse 54 prosent i år.

Krevende for sikkerhet og premiumlevering

Sikkerhet blir en egen utfordring. Som vi kjenner til fra soga om Windows er populariteten til en plattform en indikator for sikkerhetstrusler. Når Android blir endra mer viktig, vil den også bli et mer ettertraktet mål for crackere og andre skadevareleverandører.

Dermed vil nye sikkerhetsregimer også bli utviklet i år.

Enheter som kjører forskjellige os fra Apple inntar tredjeplassen globalt neste år. Disse produktene er for det meste i premiumsjiktet, og vil møte utfordringer.