Årgangserotikk åpnet Norges største nettkino

Årgangserotikk åpnet Norges største nettkino

Med den eldste bevarte norske spillefilmen, den erotiske Kristiania-komedien "Jo tykkere, jo bedre" fra 1911, lanserte Norsk filminstitutt i dag den nye bredbåndstjenesten Filmarkivet.no.
Med den første offentlige visning på over 90 år, innledet dermed stumfilmen fra 1911 en ny æra i norsk film.

Filmarkivet.no er en video on demand-tjeneste som gir publikum tilgang til filmer rett hjem i stua.

Med utgangspunkt i Norsk filminstitutts Filmarkiv gir den digitale filmsamlingen publikum tilgang til 200 eldre og rykende aktuelle norske filmtiler; spillefilmer, kortfilmer, dokumentarer, historiske filmer, reklamefilmer.

Margareth Olin som i dag har premiere på sin nye dokumentar "Ungdommens råskap" er representert i Filmarkivet.no med alle sine tidligere filmer. Mange av filmene i Filmarkivet.no er ikke tilgjengelige noe annet sted. Utvalget vil vokse med minst tre filmer i uka framover, både norsk og utenlandsk film.

Tilgjengelig for alle

Filmarkivet.no er en video on demand-tjeneste med rimelige priser. Noen filmer er gratis, ifølge en pressemelding. Tjenesten er utviklet av Norsk filminstitutt i samarbeid med Élla kommunikasjon AS og NorgesFilm AS i Kristiansand. Prosjektet er støttet av Forskningsrådets program for tilskudd til høyhastighets-kommunikasjon, HØYKOM. Etableringen av driftsselskapet NorgesFilm er støttet av Sørlandets kompetansefond og Cultiva-stiftelsen.

- Vi vil gjøre filmarven tilgjengelig for alle, og skape et nytt marked for ny kort- og dokumentarfilm, sier direktør Vigdis Lian i Norsk filminstitutt, og fortsetter:

- Vårt mål med Filmarkivet.no er å gi publikum døgnåpen tilgang til kjente og ukjente filmer fra 100 års filmhistorie. Slik åpner vi vårt rikholdige arkiv for alle - uten slitasje på verdifulle filmkopier.

Lian er ikke i tvil om at tilbudet vil bli populært hjemme i stua, og ikke minst i skolene.

- Norsk filminstitutt er svært stolt over å kunne være det første nasjonale filmarkivet i verden som åpner opp for en bred distribusjon av film i digitale nett og i en kvalitet vi trygt kan være bekjent av.

Enkel bruk

- Det er avansert teknologi som ligger til grunn for tjenesten, sier Jan Robert Jore, daglig leder i NorgesFilm.

Jore forsikrer at arkivet likevel er enkelt i bruk.

- Du slipper å hente filmen, og du slipper å levere den tilbake. Filmen hentes direkte opp på pc-en uten ventetid. Kobler du pc-en til tv får du filmen i flott kvalitet rett inn i stua. Stadig flere kan også få levert filmen direkte til tv-en i full dvd-kvalitet gjennom tilknytning til IP-TV, sier Jore som selv har bakgrunn som filmskaper.