ARM forbereder serversatsing

ARM forbereder serversatsing

De første smarttelefonene med 64-bits ARM-prosessorer kommer på markedet i 2014.

Warren East, administrerende direktør for den britiske prosessorprodusenten ARM, annonserte i forrige uke at selskapets første 64-bits prosessorer vil være tilgjengelige i servere og avanserte smarttelefoner fra 2014.

- Målet vårt er å rette oss mot det avanserte delen av datamaskin-spekteret: Servere og avanserte smarttelefoner, sier East ifølge IDG News Service.

Bakoverkompatibelt

De fleste av smarttelefonen og nettbrettene som finnes på markedet i dag benytter prosesssorer fra ARM, men selskapet ønsker å ta større deler av server- og pc-markedet, som domineres av Intel.

De nye prosessorene er basert på ARMv8-arkitekturen som ARM annonserte i oktober i fjor. Med de nye prosessorene kan ARM komme til å bli først ute med de første 64-bits smarttelefonene.

Det innebærer bedre ytelse sammenliknet med dagens prosessorarkitektur, som kun er 32-bits, i tillegg til at det åpner for støtte for 64-bits programvare.

Ifølge East skal ARMv8 også være utstyrt med server-spesifikk funksjonalitet for sikkerhet og virtualisering. Prosessoren skal også være bakoverkompatibel og støtte applikasjoner skrevet for tidligere ARM-arkitekturer.

Programvarestøtte

Inntil videre har de nye prosessordesignene fått kodenavn Atlas og Apollo.

Blant selskapene som allerede benytter ARM-utviklet prosessorarkitektur er Apple, Texas Instruments, Nvidia, Samsung og Qualcomm.

I tillegg har ARM nå inngått flere lisensieringsavtaler rundt ARMv8-A. Nvidia skal blant annet ønske å ta i bruk ARMv8-A i en serie med nye brikker for mobile enheter, som har fått kodenavn Project Denver. Applied Micro har på sin side vist frem en 64-bits brikke med klokkehastighet på 3GHz.

ARM jobber også med å få på plass programvarestøtten for å få fart i salget til serverprodusentene. Selskapet har allerede lansert en versjon av det Linux-baserte operativsystemet Ubuntu som støtter de nye prosessorene, og en kompatibel Red Hat-versjon skal også være på trappene.