Arrangert ekteskap etter 18 måneders frieri

Arrangert ekteskap etter 18 måneders frieri

Endelig ble det satt sluttstrek for et av it-historiens største oppkjøp. Nå ser Oracle store muligheter med nyinnkjøpte kunder, også lokalt.
År og måneder med tautrekking har endelig endt i ekteskap mellom Oracle og Peoplesoft. Styret i Peoplesoft har akseptert et bud på 26,5 dollar per aksje, noe som prissetter Peoplesoft til 10,3 milliarder dollar - nærmere 64 milliarder kroner. Åpningsbudet fra Oracle, i juni 2003, var på 5,1 milliarder dollar.

Med 10,3 milliarder dollar i spill er dette et av de største oppkjøpene i it-bransjen, og med Peoplesoft og dermed J.D. Edwards i bagen blir Oracle en enda mer slagkraftig konkurrent til verdenseneren på erp-markedet, tyske SAP.

-- Hva betyr dette oppkjøpet i konkurransen med SAP?

-- Det handler om muligheter for å tiltrekke seg nye kunder, og jeg tror oppkjøpet bidrar til å øke våre muligheter i den kampen, sier markedsdirektør Harald Løvvik i Oracle.

Lang dags ferd

Sommeren 2003 kom nyheten om at Peoplesoft ville kjøpe konkurrenten J.D. Edwards. Kort tid etter kom Oracle på banen og annonserte et forsøk på fiendtlig oppkjøp av Peoplesoft. J. D. Edwards ble planmessig slukt av Peoplesoft, mens oppkjøpsbataljen mellom Peoplesoft og Oracle har pågått helt frem til begynnelsen av denne uken.

I prosessen har både oppkjøpsbarrierer, millioner av dollar og en toppsjef blitt satt i spill. Som vanlig har forretningsadvokatene hatt gode tider, og det har gått hett for seg i rettslokalene.

Steilt i kampen om Peoplesoft sto den tidligere toppsjefen i Peoplesoft, Chris Conway. Han fikk sparken av styret tidligere i høst, og ble erstattet av gründer og tidligere toppsjef A. George "Skip" Battle. Da var det mange som regnet med at det ville gå Larry Ellisons vei.

Oracle måtte øke sitt "beste og aller siste" bud på 24 dollar per aksje, med en 2,5 dollar for å tifredsstille styret slik at de ikke skulle miste ansikt.

Vil videreføre plattformene

Oracle har tidligere dokumentert at de har brukt 150 millioner dollar på oppkjøpsprosessen, men tallet er nok mye høyere nå. Likevel er det for småpenger å regne for å sikre seg Peoplesoft kundebase på mer enn 12.500 kunder.

Oracle har moderert sine utviklingsplaner mye i forhold til det opprinnelige med at ingenting skulle videreføres. Larry Ellison sier at selskapet vil tilby support for Peoplesoft 8 og JD Edwards 5, samt at de også vil utvikle versjon 9 av Peoplesoft og versjon 6 av JD Edwards.

-- Vi får et sett med nye kunder vi skal forholde oss til. Vi blir et slags General Motors med litt forskjellige modeller og profiler som appellerer til forskjellige grupper. Etter hvert vil vi bygge ut og benytte mest mulig felles komponenter, men dette vi ta tid, sier Harald Løvvik.

Børsverdien til Oracle økte med fem milliarder dollar etter nyheten ble kjent.

-- Dermed var halvparten av oppkjøpsbeløpet inntjent allerede, sier Løvvik.