Asterisk kan bli like utbredt som Apache

Asterisk kan bli like utbredt som Apache

Asterisk har gode muligheter for å oppnå samme status som web-serveren Apache
Asterisk (*) er en programvarebasert hussentral, eller kommunikasjonsserver, basert på åpen kildekode. Det amerikanske selskapet Digium er hovedsponsor. Men prosjektet har fått bred støtte i åpen kildekode-miljøet. Flere tusen utviklere fra hele verden bidrar i det virtuelle nettverket som tar fram kode.

Drømmen for Asterisk-utviklerne er at Asterisk skal oppnå samme suksess som Apache har på markedet for web-servere. Nærmere 70 prosent av verdens web-steder drives med den åpne Apache-programvaren.

-- Asterisk er der Apache var i 1995, sier Eivind Trondsen i Linuxlabs.

Windows

Asterisk kjører på Linux, BSD and OS X. Men selv om serverprogramvaren ikke ikke kan brukes på en Microsoft-plattform, er det ingenting i veien for at klientene kan ha Windows.

-- På samme måte som Internet Explorer brukes sammen med Apache, kan MSN Messenger eller andre SIP-klienter (Session Initiation Protocol, red.anm) benyttes sammen med Asterisk, sier Bjørn Venn i Buskerud Fylkeskommune.

Ifølge Trondsen i Linuxlabs er kompetente brukere i telekom-miljøene en av grunnene til at han tror på Asterisk.

-- På samme måte som web-masterne var med på å utvikle Apache, er brukerne av Asterisk i stand til å delta i utviklingsarbeidet. Dette i motsetning til for eksempel OpenOffice-brukerne, sier han.

Brukes i Norge

Catch/Bluecom, Élla Kommunikasjon i Kristiansand og Telio er blant teleselskapene som bruker Asterix. I Sverige benytter ip-telefonileverandøren WX3, som drives det norske konsulentselskapet Telecom-Resources, som Asterisk i bedriftsnett.

-- Det er for tidlig å si helt sikkert, men det virker som at Asterisk har nådd den kritiske massen som er nødvendig for at prosjekt skal overleve, selv om hovedsponsor Digium skulle bli borte, sier Terje Myhre, daglig leder i Telecom-Resources.

Ifølge Myhre bør innsatsen må konsentreres om noen få områder.

-- Vi trenger inspiratorer som selv deltar og som kan finne andre som kan delta, sier telekom-konsulenten.