Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

FLERE SMISKE-TURER: Den danske Atea-direktøren, Morten Felding, er en av de siktede i korrupssjonssaken. Nå kan tidligere Atea-ansatte fortelle om flere "smøre-turer" til blant annet Mallorca, Nice og Los Angeles. (Pressefoto: Atea)

Tidligere ansatte: Bestikkelse var helt normalt i Atea

Mens tre av de seks varetektsfengslede i Atea-saken nå blir løslatt, kan tidligere ansatte røpe at det lenge har vært "smøre-kultur" i it-selskapet.

Atea har i årevis vært preget av en syk kultur med systematisk smøring av offentlige it-innkjøpere, det sier flere tidligere Atea-ansatte til det danske Ekstra Bladet

Danske Atea er under lupen for korrupsjon. Tidligere denne måneden ble det meldt om at seks personer ble varetektsfengslet, mens 13 personer skal være siktet i saken – blant dem den danske direktøren Morten Felding.

Løslates

Nå skal tre av de seks varetekstfengslede løslates. Dette skriver Computerworld Danmark.  

De seks varetektsfengslede skal alle ha vært involvert i håndteringen av den såkalte "konto 2840" som spiller en sentral rolle i saken, men personene skal ha vært involvert på forskjellige nivå.

Computerworld Danmark skriver at de erfarer at de i alt 13 siktede i saken er delt opp i to grupper som kan betegnes som "den strategiske" og den "operasjonelle". Ifølge vår søsteravis skal løslatelsen trolig gjelde den «strategiske» gruppen - altså de som muligens har vært involvert i saken ved å tilby og nyte luksus-turer, men som ikke har vært direkte involvert i planleggingen, konkrete avtaler og selve håndteringen av konto 2840.

Bestikkelser

Ifølge Ekstra Bladet skal ikke dette være første gang it-selskapet har brukt skitne metoder.

"Atea har i årevis vært gjennomsyret av en syk kultur, hvor offentlige ansatte systematisk er blitt smurt for å kunne vinne multimillon-kontrakter med statslige myndigheter, regioner og kommuner". Dette skal en rekke tidligere Atea-ansatte ha fortalt Ekstra Bladet.

Kildene skal ha ønsket å være anonyme, men ifølge den danske avisen skal historiene kildene forteller stemme overens. 

Smøreturer

– Det var på divisjonsdirektør-nivå og hos toppselgere det foregikk da jeg var i virksomheten, sier en kilde som videre forteller til Ekstra Bladet at særlig Mallorca var et yndet mål for de mange "smøreturene" Atea skal ha arrangert for kundene.

En av kildene skal også ha fortalt Ekstra Bladet om fester i Lisboa, Nice Barcelona og Los Angeles.

– Da jeg var ansatt tenkte jeg ikke over det på den måten, men i dag kan jeg godt se at det ikke var bra, sier kilden som var Atea-ansatt i mer enn 10 år, og som ifølge egen forklaring selv skal ha deltatt på enkelte «utenlandsopphold». 

Les om:

Atea