Avansert lagring skal gi mer butikk

Avansert lagring skal gi mer butikk

Lagringskonsolidering skal bidra til å gjøre data bedre tilgjengelige for forretningsoppgavene.
- Mesteparten av lagringen skjer i bedrifter med mindre enn tusen ansatte, sier Björn Tromsdorf, lagringssjef i Hewlett-Packard.

Hewlett-Packard (HP) jobber for å bidra til reduserte driftskostnader slik at virksomhetene får anledning til nye forretningsinitiativ. Konsolidering er det viktigste stikkordet: Konsolidering av maskiner og konsolidering av lagringssystemer.

Lagringskonsolideringen omfatter de sentrale fellessystemene, sikkerhetskopieringen og avdelingsløsningene. EDB Business Partner foretar en slik konsolidering for Telenor ved hjelp av teknologi fra IBM. Det er et typisk eksempel på hva Hewlett-Packard ønsker å oppnå hos kunder. Men de fleste norske konsolideringsprosjekter på datalagring er noe mindre omfattende.

Alternativer

Konsolideringen av fellessystemene skjer ved hjelp av XP-systemene og EVA-systemene. XP lisensierer HP fra Hitachi Data Systems. EVA (Enterprise Virtual Array) er HPs egne systemer som nå er i andre generasjon med EVA4000, 6000 og 8000.

XP sørger for å konsolidere lagringssystemer fra konkurrerende leverandører ved hjelp av virtualiseringsprogramvare. Ny tilkobling med åtte fibertilkoblinger og større buffer bidrar til økt ytelse.

EVA introduserer ny teknologi for å tilby flere kostnadsnivåer i samme lagringssystem og ny tilkoblingsteknologi for å redusere kostnaden på lagringsnettverket for de som foretrekker enklere tilkobling enn SAN (Storage Area Network).

For de største kundene med mer enn ett SAN lagringsnett, tilbyr HP Command View som konsoliderer lagringsnettene vi en tjenestemaskin med Windows Server. Inntil seks lagringsnett og 16 EVA lagringssystemer kan danne ett logisk lagringsnett.

- Vi har solgt over 300 EVA-systemer i Norge med mer enn 2.500 Terabyte med kapasitet. Nå blir tilbudet enda bedre, hevder Arild Saghagen, senior produktsjef for lagring i Hewlett-Packard.

Varierende priser

Bruk av nye platelagre hjelper med å redusere kostnadene per lagringsenhet. HPs priser per GB varierer mellom 30 og 97 kroner. HP utfordrer dermed EMCs alternativer, både Clariion og Symmetrix.

De raskeste platelagrene på 147 GB med 15.000 omdreininger per minutt koster 14.200 kroner som gir 97 kroner per GB. Et 300 GB platelager med 10.000 omdreininger per minutt kommer på 15.600 kroner hvilket gir 52 kroner per GB.

De største platelagrene på 400 og 500 GB koster 12.200 og 14.900 kroner. Det gir 30 kroner per GB. Dermed får kundene anledning til å ha flere nivåer med kostnadseffektiv lagring i samme kabinett.

For lagringsnettverk tilbys 4 Gbit per sekund nettverkskort og kontrollenheter. Dermed dobles hastigheten uten at prisen øker. Alternativt tilbys ISCSI (Internet Small Computer System Interface) som er lesing og skriving av lagringsdata via Ethernet med 1 Gbit per sekund.

Ideen er å tilby både Fibre Channel, ISCSI og NAS (Network Attached Storage) mot de samme lagringskabinettene. I motsetning til Fibre Channel som leser blokker med data, leser NAS hele filer.

Snakket om

- ISCSI har det vært snakket om i mange år, men det har ikke tatt av fordi produktene har ikke vært gode nok. Nå er de det, fremhever Björn Tromsdorf.

ISCSI benyttes for å koble ytterligere tjenestemaskiner til lagringssystemene eller for å få en enklere sentralisert lagring hvor et dedikert lagringsnett med ip benyttes som alternativ til et lagringsnett basert på Fibre Channel. Sistnevnte er mer effektivt, men samtidig betydelig mer kostbart.

HPs løsning baserer seg på et dedikert apparat, MPX100 ISCSI Gateway, med to inngående Ethernet-tilkoblinger som konverteres til to Fibre Channel mot kontrollenheten til EVA-lagringssystemet. Tjenestemaskinene kobles til MPX100 via en svitsj. HPs egne Procurve er prisgunstige alternativer.

For kunder som allerede har et lagringsnett med Fibre Channel hvor de ønsker all lagringstrafikken, kobles MPX100 foran lagringsnettet. Lagringsnettet vil da oppfatte MPX100 som to Fibre Channel nettverkskort.

For å effektivisere sikkerhetskopieringen og redusere kostnadene introduserer HP tre nye lagringskopisystemer, VLS (Virtual Library System). Ved hjelp av en Intel-basert tjenestemaskin og platelagre på inntil 500 GB simulerer HP sikkerhetskopiering til magnetbånd.

VLS6109 har fra 4,4 ) 8,8 TB med sikrede data. VLS6518 makter inntil 17,6 TB mens VLS6870 sikrer inntil 70,4 TB. Det nye lille båndbibliteket MSL2024 har to halvhøydes LTO-2 båndstasjoner for 24 bånd på 400 GB.