Aviser til aksjon mot søkemotor-snylting

Avisene vil ha nye spilleregler for søkemotorenes utnyttelse av deres innhold.

Verdens største avisforening, World Association of Newspapers (WAN) har nedsatt en arbeidsgruppe for å se på hvordan de kan "bedre forholdene mellom innholdsprodusenter og nyhetssamlere og søkemotorer".

Avisene mener deres innhold blir urettmessig utyttet, siden søkemotorenes forretningsmodell i stor grad bygger på gratis innhold fra andre. WAN representerer 18.000 aviser fra hele verden.

Sensur-skepsis

Arbeidsgruppen har ingen planer om retttslige tiltak med det første, selv om det franske presseforbundet, AFP, allerede har saksøkt Google. AFP er også med i arbeidsgruppen.

Den Paris-baserte gruppen vil i første omgang ta opp spørsmålet med EU-kommisjonen, skriver The Register. Hensikten er å få på plass spilleregler.

En WAN-talsmann sier til The Register at gruppen anerkjenner søkemotorenes positive bidrag til å finne informasjon. Men gruppen vil ha godkjenningsprosesser på plass. WAN er også skeptisk til sensuren fra enkelte aktører.

"WAN er svært bekymret for atferden til flere større søkemotorer i møte med krav om sensur fra undertrykkende regimer" skriver organisasjon på sitt nettsted.

Særlig Google har vært ivrig å bestrebelsene på å innynde seg mediediktaturet i Kina, og har sperret for alt fra nettsteder som omhandler homofili og politisk frihet til humorsider og BBCs nyhetssider.

Vil ha regler

Pernille Børset i Mediebedriftenes landsforening sier til digi.no at man ikke nødvendigvis må kreve betaling, men trenger felles spilleregler.

– Det vi ønsker er at det skal være enighet om spilleregler, på linje med reglene som er utarbeidet for lenking fra portaler til uavhengige nyhetstjenester. Skal man tilby søk og lenkesamlinger til innhold med opphavsrettsvern, må man også ha samtykke. Det betyr ikke nødvendigvis at det skal betales for det.