Avkrefter åpning av Java

Avkrefter åpning av Java

Sun åpner Solaris, men har foreløpig ikke bestemt seg for å gjøre det samme med Java.

En talsmann i Sun uttalte i helgen at selskapet ikke har tatt noen beslutning om å åpne kildekoden til Java. Uttalelsen kom som en respons på at en ingeniør i selskapet - som tydeligvis forsnakket seg - torsdag slo fast at en åpning av Java er på trappene.

- Ingen beslutning er tatt. Det er et valg som må bli tatt på høyt ledernivå, sier talsmannen fra Sun.

Sun har blitt kritisert for ikke å gjøre kildekoden til Java tilgjengelig. Selskapet har likevel vegret seg for å la utviklere fritt endre og modifisere koden, blant annet av frykt for at programmeringsplattformen skal ende opp som mange ulike produkter som ikke er kompatible.

- De fleste jeg har snakket med i forbindelse med en eventuell åpning av Java har vært bekymret. Utviklere verdsetter Javas kryssplattform interoperabilitet og driftssikkerhet, og er redde for at noen vil prøve å fragmentere utviklingmiljøet med inkompatible versjoner av Java, skriver Java-skaper James Gosling som en kommentar til ryktene.

Åpen kildekode har forøvrig vært et hett tema i Sun den siste uken. På onsdag bekreftet selskapet at det nå legges planer for å åpne det Unix-baserte operativsystemet Solaris.