Avtroppende datasjef

Avtroppende datasjef

Morten Thorkildsen går av som styreleder i Den Norske Dataforening. Vi tok en prat om årene som har gått. Det har vært en reise fra XT til Ipad.

- Den første maskinen jeg hadde hjemme var en PC XT, i 1986.

- Det var vel en klone, da?

- En klone?!? Nei, det var nok en ekte PC. Jeg begynte jo i IBM i 1986, og da kjøpte jeg min første PC. Den var dyr, men de hadde gode hjemme-PC-ordninger.

Computerworld har satt seg ned med styreleder Morten Thorkildsen og kommunikasjonssjef Cille Berglund i Den Norske Dataforening. Både for å få en liten oppdatering på året som har gått, og for å snakke om veien videre.

Dataforeningen ble stiftet i 1953 under navnet Hullkortklubben Team. Den er Norges eldste forening for it-folk. Og ifølge Thorkildsen og Berglund durer foreningen avgårde som aldri før.

Forening av ildsjeler

- Dataforeningen representerer de mange brukermiljøene, med veldig mange ildsjeler. Det er disse ildsjelene der ute, de som bare er opptatt av faget, som er kjernen i foreningen, mener Thorkildsen.

Mye av foreningens aktiviteter er arrangert og gjennomført av disse frivillige, som er medlemmer i lokallagene og faggruppene rundt om i landet. Det er også en arena for nye medlemmer som gjerne vil være en del av it-miljøet i Norge, og kanskje ønsker å delta i aktiviteter og arrangementer eller knytte nye kontakter.

- Ikke minst er det et viktig nettverk å delta i, man møter folk fra andre selskaper og fra andre områder i bransjen som har de samme utfordringene som deg. Det er ikke så mange andre steder du får den muligheten, mener Thorkildsen.

For øyeblikket har foreningen et sted mellom 9.000 og 10.000 medlemmer. Medlemstallet øker stadig, hevder de to, og nye medlemmer tiltrekkes av arrangementer og nye faggrupper. Av felles interesser og fag.

- Det går mye på referanse, og det at det er en aktiv organisasjon bidrar også. Men veldig mye er det slik at man hører fra andre at det er nyttig å være med, sier han.

Det er sammensetningen som tiltrekker mange av de nye medlemmene, mener Thorkildsen.

- Men det er jo klart at det sier seg selv at man bør være opptatt av data, og hvordan utnytte og bruke data bedre, sier han.

Ungdom, helse og direktører

Organisasjonen ble jo i sin tid grunnlagt som Hullkortklubben Team, i 1953. Det begynner å bli en god stund siden nå, og Dataforeningen fyller fortsatt et behov for it-profesjonelle i Norge.

- Styrken er en kombinasjon av ildsjelene og den strukturen som dataforeningen tilbyr. Vi har både historikken, men også fremtiden. Vi har for eksempel noe som heter Ung It, hvor yngre folk som kanskje er i ferd med å gå ut i arbeidslivet får en arena. Ung It er veldig aktiv, forteller Thorkildsen. Norge er jo et land som ligger veldig langt fremme på utvikling og å utnytte it-verktøty.

- Jeg tror det ligger i genene våre at dette er noe vi vil bruke tid på, sier Thorkildsen.

I det siste året har det også dukket opp flere nye aktuelle faggrupper, og det er høy aktivitet.

- Det går på noen utvalgte bransjer som vi satser på. Det ene er Norhit for it i helsesektoren. Vi har også en gruppering vi kaller strategisk nettverk for it-direktører. Den er landsdekkende, og det er nesten 100 medlemmer fra mange viktige selskaper som deltar, forteller Thorkildsen.

Norhit og it-direktørnettverket er nå så godt i gang at det er blitt en del av organisasjonen. I tillegg er det jo en rekke under- og faggrupper som møtes lokalt i byer over hele landet. Foreningen har omlag 50 faggrupper som møtes jevnlig.

- Det er meetup-er og nettverksmøter, som er åpne for alle, forteller Cille Berglund.

De lokale aktivitetene er viktige, og fungerer som en arena hvor man kan møte likesinnede, utvide nettverket og snakke om felles utfordringer. Disse aktivitetene er åpne for alle, og fungerer som en lavterskel-arena for potensielle nye medlemmer.

- Det er jo også en fin arena for å møtes som kolleger, og ikke konkurrenter. Det er jo sikkert flere medlemmer som i business konkurrerer mot hverandre, sier Thorkildsen.

Sentralt har Dataforeningen også trappet opp kursaktiviteten sin, og i lokalene i Oslo står det et helt nytt kursrom klart.

- Vi har aldri hatt så mange kurs som nå, og rommet er hyppig brukt. Og det blir enda flere kurs i 2014, forteller Berglund.

Går av, men ikke hjem

Thorkildsen har sittet fire år i sjefsstolen i Dataforeningen. Det er lenger enn de andre styrelederne på lenge, for de fleste bytter etter ett eller to år. Nå skal han overlate oppgaven til noen andre for selv å fokusere på sitt ingeniør- og rådgivingsselskap, Rejlers. Men det betyr ikke at han gir seg i Dataforeningen.

- Jeg har jo en annen jobb, så det er lett å vite hva jeg skal gjøre med tiden min. Men vi i Rejlers er jo tunge databrukere, så foreningen er ikke helt kvitt meg enda, sier Thorkildsen og smiler.

Han forteller at tiden i lederstolen har vært lærerik, spennende og morsom. Det er altså ikke stressfaktoren som gjør at han trekker seg. Men å drive eget selskap krever sitt, kanskje spesielt i en bransje som er såpass i skuddet som it er i dag.

- Det har jo vært litt tradisjon for utskiftning og rotasjon i rollen i Dataforeningen, og det er intenst å bygge opp eget selskap. Så det er best å overlate stafettpinnen til noen andre, så jeg kan bidra fra sidelinjen, sier Thorkildsen.

- Så du gir deg ikke i foreningen?

- Nei, på ingen måte. Jeg har jo vært i databransjen i 28 år, så det ligger i DNA-et.

Mac privat

Det er lenge siden tiden med ekte XT-PC for Thorkildsen. Nå går det mest i Apple-produkter, i hvert fall hjemme. Han har en Iphone 5, en Mac, en Macbook Pro og en Ipad. I tillegg til en bærbar maskin fra Dell og flere andre eldre typer. En ekte datamann er gjerne litt ekstra interessert i datamaskiner. At det går mest i produkter fra Cupertino begrunnes med design.

- Det er jo veldig elegant. Veldig elegant design, begrunner Thorkildsen.

Hvem som skal erstatte han som styreleder er for tidlig å si, det blir avgjort under landsmøtet den 25. april i år. Det er en valgkomite som skal finne og nominere kandidater, som igjen skal takke ja til nominasjon, og deretter stemmes inn. Foreløpig er det ikke kjent hvem som stiller.

- Det er jo en oppgave som er ganske omfattende, og det er viktig rolle for næring og offentlig sektor i Norge. Blant annet innen kompetanseheving innen bruk av data, sier Thorkildsen.

Hvem som tar over etter Thorkildsen finne vi ut av i april. Til da ruller Dataforeningen videre med nettverking og kurs.

Og data.