B på landet, a i byen

B på landet, a i byen

Cisco har lansert sine første trådløs-produkter med a, b og g som standard. Nå vil selskapet ha flere over på 5 Ghz.
Siste uke presenterte Cisco de nye radiomodulene og aksesspunkter for trådløse nett. Blant nyhetene er innebygget kryptering, garantertert tjenestekvalitet ("Wireless Quality of Service"), og større for den nye sikkerhetsstandarden Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2).

Verdt å merke seg er også at Cisco nå for første gang satser for fullt på utstyr som kombinerer 802.11a, b og g-standardene. Det betyr at radioutstyret funger både på 2,4 GHz og i 5 GHz-båndet.

Flere bør vurdere å flytte sitt trådløse nett over på de mindre belastede frekvensene i 5 GHz-båndet, mener nettverksprodusenten.

-- Dersom du holder til i en by og samtidig ønsker å ha mulighet til å kjøre trådløs ip-telefoni, bør du vurdere utstyr som følger a-standarden, sier Nils Ove Gamlem, forretningsutvikler i Cisco Norge.

Ifølge Gamlem begynner det nå å bli fullt på 2,4 GHz, rett og slett fordi det så mange som har tatt i bruk trådløse nett. Problemet er naturlig nok størst i byer og andre steder med mange bedrifter tett ved siden av hverandre.

Anbefalingen fra Cisco er å planlegge nettet på en slik måte at det er lett å gå fra b eller g, til a. Eller altså fra 2,4 til 5 GHz. Det betyr blant annet aksesspunktene plasseres tettere slik at cellene blir mindre

-- Utfordringen med å gå rett på a er at det ikke finnes så mye endeutstyr som støtter denne standarden, sier Gamlem.