Bærbar krig

Bærbar krig

AMD jobber med arkitektur, effektivisering av kode, maskinoppbygging, strømsparing og virtualisering for å kunne markere seg i konkurransen mot Intel.

Fujitsu Siemens S7110 lanserte på Cebit en bærbar pc med AMDs prosessor Turion. Dermed er AMD tilbake og kjemper om brukernes gunst på bærbare, som siden lanseringen av Centrino-elektronikken nesten fullstendig har vært dominert av Intel.

Hewlett-Packard selger allerede bærbare maskiner med AMD Turion til forbrukere i dv5000 og dv8000-seriene. Lenovo introduserer pc-er med AMD på utvalgte markeder i Europa i sin nye serie 3000. Tyskland er ett av disse markedene. I første omgang er det stasjonære.

Om Turion har fortrinn i forhold til Centrino er senior produktsjef Rajat Kakar i Fujitsu Siemens veldig forsiktig med å uttale seg om.

Turion er 64 bit. Centrinos Pentium M er 32 bit. Til gjengjeld kan Pentium M fås med to prosessorkjerner. Med èn kjerne er sannsynligvis Turion litt kjappere, uten at det gir særlige utslag. AMDs utfordring er derfor å komme med to kjerner i Turion.

For Dell har spørsmålet om AMD dukket opp med jevne mellomrom. AMD har klare fortrinn på enkelte punkter, men Dell har dratt store fordeler ved å benytte Intel som eneste prosessorleverandør.

- Både AMD og Dell holder til i Austin. Vi snakker stadig med hverandre. Jeg har vært mange ganger hos Dell, men om de velger AMD som teknologileverandør, vil tiden vise, sier Mike Goddard, konserndirektør i AMD med 18 års fartstid på utvikling og test.

Endret

Etter at X86-arkitekturen gikk over fra 32 til 64 bit er kodesekvensen i programmene blitt endret ifølge studier fra AMD. Avhengig av type applikasjon, er mellom en sjettedel og en tiendedel forgreninger (branch).

- 64 bit kode har mer inline subrutiner enn 32 bit kode, hevder Mike Goddard.

Kode er det viktigste for AMD. Teoretisk ytelse er bra, men effektiv utnyttelse er bedre. Ett av virkemidlene er arkitektur, ett annet er bruk av ekstra transistorer for å gjøre prosessoren mer robust. Intels tilnærming har vært å lage gode kompilatorer.

Analyser av SAPs forretningssystemer og Microsofts database SQL2005 skal ytterligere bidra til å lage bedre AMD-prosessorer.

Microsoft har allerede erfaring med Turion på Vista, neste generasjon operativsystem for pc-er. Det håper AMD skal bidra til lærdom for begge.

Fem områder

Konsekvensen av analysene er at AMD har blinket seg ut fem områder for forbedring. Disse omfatter flerkjerne-prosessorer, klienter, maskinblad, virtualisering og ytelse per watt.

I første omgang er det Turion-prosessoren som skal konkurrere med Intels Pentium M på bærbare pc-er. Til sommeren kommer Turion med to prosessorkjerner. Da vil AMD også introdusere minne med dobbel kanal. Det skyldes at AMD har prioritert å sammenkoble minnekontrolleren med prosessoren, en for hver kjerne.

Det gir mer effektiv tilkobling til minne enn når trafikken fra hver prosessorkjerne krangler om samme kanal, slik IBMs P-Series og Intels dataarkitektur har lagt opp til.

- Turion 2 vil ha høyere ytelse med lavere strømforbruk. Det er batterilevetid som er nøkkelen til suksess, påpeker Mike Goddard.

Turion 2 vil dermed tilfredsstille kravet til flerkjerne og ytelse per Watt. I første omgang er det spørsmål om å komme ned i 25 – 30 Watt, senere er målet å komme under 10 Watt.

Jobbe sammen

Turion har blitt gjennomanalysert. Konsekvensen er at AMD vet hvordan det er mulig å spare pikowatt. Det er så små effekter at det spørs om det bidrar til annet enn forståelse for hva som er strømkrevende i prosessoren.

- Vi håper på mer standardisering, men det tar tid, sier Goddard.

Håpet gjelder hvordan brikkesett fra forskjellige leverandører jobber mest mulig effektivt sammen. Derfor har AMD begynt å jobbe på referansedesign sammen med IBM og grafikkspesialisten NVIDIA.

Dette er bare begynnelsen. En prosessor med to kjerner kan i forbindelse med pc-bruk ses på som en arbeidsprosessor for brukerapplikasjoner og en for applikasjontjenester, eksempelvis oppgradering av pc-ens brannmur.

Med fire prosessorkjernen må arkitekturen gjennomtenkes på nytt. Ellers risikerer oppgavene i hver prosessorkjerne nærmest å snuble i bena på hverandre.

- Når vi får fire prosessorkjerner, blir virtualisering interessant, mener Goddard.

AMD jobber derfor tett for å få Vmware og Zen til å utnytte mange prosessorkjerner på en effektiv måte avhengig av operativsystem og arbeidsbelastning.

Strøm

I øyeblikket utnyttes multikjerneprosessorer best på tjenestemaskiner fordi de benytter multiprosesserende operativsystem som eksempelvis Sun Solaris.

I maskiner som utnytter mange prosessorer er også strømsparing stadig viktigere. I de store datasentrene er strømforbruk blitt en betydelig utfordring både fordi tjenestemaskinene blir varme og fordi det trengs kjøling for å fjerne varmen.

- En prosessor som avgir eksempelvis 65 Watt, er mye bedre enn en som avgir 90 Watt. Forskjellen i ytelse blir bare noen få hundre MHz, hevder Mike Goddard.

AMD ser for seg at teknologi fra svitsjer må utnyttes for å koble sammen mange prosessorer med mange kjerner.

Det har tatt mange år å få mange prosessorer til å jobbe effektivt sammen. Det vil ta flere år å få mange prosessorer med mange kjerner til å jobbe effektivt.

En mulig løsning er å klynge sammen maskinblad med typisk en til to prosessorer med mange kjerner. Det er helt i tråd med dynamisk ressurstildeling, den overordnede strategien for store datasentre.