Bærbar pc til en krone

Bærbar pc til en krone

I 1995 sponset mobilselskapene telefoner for å få fart i mobilnettet. Nå sponser de pc-er for å få fart på datatrafikken.

Den svenske mobilforhandlerkjeden Phonehouse har et relativt oppsiktsvekkende tilbud til potensielle kunder.

Kjeden, som samarbeider med såvel Teliasonera som Telenor og Tele 2, tilbyr abonnement på mobilt bredbånd (Turbo 3G) med bærbar pc til én krone inkludert i prisen.

Tilbudet til svenskene, for kunder som velger Tele 2 eller Telia Mobil, gir fri surfing på mobilnett med hastigheter opp til "Turbo 3G". Det koster 399 kroner i måneden og forutsetter 24 måneders binding. Inngangsprisen hos Tele 2 og Netcom er henholdsvis 295 og 250 kroner. Dersom du velger Telenor, har tilbudet en inngangspris på tilsammen 1100 kroner, og månedspris på kr. 499.

Verken Telenor eller Netcom har liknende tilbud ennå. Det nærmeste er Telenor, som i samarbeid med Fujitsu Siemens og Lenovo sponser pc-er med innebygde sim-kort.

I Norge har verken Telenor eller Netcom liknende tilbud ennå.

- Vi lanserer en kampanje om kort tid der vi vil kombinere bindingstid og subsidiering, sier informasjonssjef Arild Johannessen som ikke ønsker å si noe mer om selskapets planer videre.

Telenor er derimot litt mer åpne med sine planer for bedriftsmarkedet. Her starter Telenor et samarbeid med HP, Fujitsu Siemens og Lenovo om sponsing av pc-er med innebygde sim-kort. Rabatten vil ligge et sted mellom 1 500 og 2 000 kroner mot at sluttkundene binder seg til Telenors ulike mobile bredbåndsabonnement.

Teliasonera vil ikke si noe om inntektsfordelingen mellom dem og forhandleren Phonehouse.

LES OGSÅ: Telenor subsidierer mobilt bredbånd

Kampanje-planer

- Vi vurderer løpende hva vi gjør. Datatrafikken har vokst betydelig, og det er ikke tvil om at alle som driver med dette, tenker i slike baner. Alle er ute etter å få kundevekst på datatrafikk, og det vil skje mange interessante ting fra vår side på dette området framover, sier kommunikasjonssjef Guri Wormdahl i Netcom.

Som i 1995

Å selge inn abonnementer med bærbare pc-er er en mulig inntektskidle for operatører som har kapasiteten inne, tror "senior solution manager" Dagfinn Birkeland i Ericsson.

- Dette eksemplet viser et ekstremt utslag. Det er litt som i 1995, da man skulle ha folk til å kjøpe mobiltelefon. Nå er det nye muligheter med bærbare pc-er. Men skal operatørene vinne nye kunder fort, må de finne nye fremgangsmåter, og dette er et eksempel på det.

Om de kan lykkes med å koble pc-er til mobilabonnementet, er avhengig av hva operatørens virksomhet, mener han.

- De må ha kompetanse på pc, maskinvare og programvare. En mobiloperatør som også er ISP, er jo vant til å forholde seg til pc-er og fast bredbånd. Dette gjelder Telenor, og Teliasonera i Sverige, men ikke Netcom.

Ikke helt flat

Dagfinn Birkeland i Ericsson mener at framveksten av Turbo 3G, særlig i Sverige, har hjulpet kraftig på veksten i datatrafikken i 3G-nettet, sammen med bedre tilbud på flat takst. Flat takst på mobilnettet er en naturlig videreføring av flat takst på bredbånd, mener han.

Han nevner eksempler der prisen på datatrafikk til flat takst er redusert på med 200 prosent bare fra høsten 2006 til våren 2007.

- Men flat takst bettyr ikke alltid ubegrenset nedlasting. For eksmepel selger 3 i Danmark flat takst til 229 kroner måneden, men de setter et tak på 10 gigabyte på nedlasting. De ønsker ikke at ungdom skal sitte på mobilnettet å laste ned film.