Bærbart til fjells og til sjøs

Bærbart til fjells og til sjøs

Den nyeste generasjonen små bærbare pc-er imponerer, men det gjorde også Hewlett-Packards Omnibook i sin tid.
Det er ferietid. På tide å glemme arbeidsoppgaver knyttet til pc-er. Men mange er blitt like avhengige av pc-en som av snusen. Nyheter av alle slag er det tilsynelatende umulig å være foruten.

Ungdom som aldri har kjøpt seg en dagsavis, leser daglig nyheter på nettet. De ønsker å få med seg hva som skjer uansett tid og sted. Sladder er snadder. For de som absolutt må ha med seg pc-en, vurder å skaffe en reise-pc, det vil si en pc som man kan jobbe på selv om personen i flysetet foran legger seg bakover for å sove.

Da er det kjekt med lang batterilevetid. Da er det kjekt med dvd-spiller. Noen av de letteste pc-ene makter begge deler, eksempelvis Fujitsu Siemens P7120.

Flere av pc-ene har fingeravtrykksleser, men den er mest til pynt. Rutiner rundt bruk er det dårlig med. Det er synd, for nettopp i ferietiden kan en lett pc enkelt komme på avveie.

I øyeblikket benyttes to generasjoner prosessorteknologi, både Pentium M og den nye Intel Core som både kommer med en og to kjerner. Foreløpig foretrekkes Core Solo ved ekstra lavt strømforbruk, men nye versjoner av Core Duo vil komme i løpet av sommeren og høsten.

Ti år og moderne

I 1993 introduserte Hewlett-Packard sin Omnibook. I begynnelsen bare med grønn skjerm, for ti år siden med farge. Denne maskinen er moderne i sin utforming selv i dag. Størrelsen tilsvarer Fujitsu Siemens elegante P7120.

Litt mindre tastatur. Ti tommers fargeskjerm, bredformat. Konstruert for Windows 95. Prosessoren er en Pentium med 166 MHz klokke. Minnet er 64 MB. Platelageret er 60 MB. Musen sitter på en stang. Den spretter ut ved å trykke på en knapp på høyre side. Riktig elegant så lenge musen virker. Relativt tungvindt for kjevhendte.

Selv med Windows 98 er Omnibook 800CT raskere å starte og avslutte enn dagens pc-er med Windows XP. Maskinen har ekstern cd-enhet, ingen USB-porter. Utveksling skjer ved nettilkobling eller ved å benytte en ekstern diskettstasjon.

Som skrivemaskin er Omnibook fortsatt brukbar. Som verktøy for nyhets- og underholdningstørste er Omnibook foreldet, men det er få ti år gamle pc-er noen i det hele tatt kan tenke seg å bruke.

Lett og kostbar

Vekten på de utprøvde pc-ene varierer fra 1,2 kilo til 1,68 kilo. For å redusere vekten har pc-ene liten skjerm, typisk mellom ti og tolv tommer. Noen er i bredformat for å vise film og utnytte mulighetene i Windows Vista, Microsofts neste operativsystem.

Den tyngste, en Dell Latitude D420, hadde da det største batteriet på ni celler. Det gir teoretisk mer enn åtte timer, men bør holde fem timer ved aktiv bruk. Med seks cellers batteri veier D420 bare 1,3 kilo.

Prisen for de lette tynger derimot betydelig mer, rundt 13.000 - 20.000 kroner. En helt grei bærbar pc får man for halvparten inklusiv merverdiavgift. For 20.000 kroner må man forvente det ypperste.

Fujitsu Siemens har en prestisje-pc, Q2010, på rundt en kilo som er sertifisert for 3G. Den er på størrelse med en to centimeter bunke med A4-ark. Q2010 benytter det beste i materialvalg og har en pianosvart lakkoverflate. Pusseskinn følger derfor med.

Kun direktører vil velge denne med sin startpris på 29.000 kroner.

- For den målgruppen Q2010 er tiltenkt spiller pris mindre rolle, sier Ronnie Poulsen, marketingdirektør i Fujitsu Siemens Computers.

Bære

Hvis målet er bære rundt på pc-en, er det stor forskjell på 1,2 og 1,7 kilo. Derfor bidrar ekstern tilkobling av dvd til reduksjon av vekten. Tilgang til aksjeutviklingen er betydelig mer interessant for en rekke brukere på ferie enn muligheten for å se den seneste filmen på dvd.

Dell har plassert dvd-spilleren i et praktisk understell til Latitude D420. Fujitsu Siemens og Hewlett-Packard har en brønn for dvd-spilleren som alternativt kan benyttes til ekstra batteri.

Levonos IBM Thinkpad X60s har kvittet seg med alt som ikke er strengt nødvendig for å jobbe. Ekstra beskyttelse mot søl og avstiving er like fullt kjennetegn ved Thinkpad. Et magnesiumlokk over hovedkortet sørger for å avlede væske og bidrar til at pc-en kan holdes med en hånd hvor som helst uten at det spiller noen rolle.

Derfor er Thinkpad fortsatt en favoritt hos amerikanske bedriftsledere. I en test av de letteste bærbare er X60s er vurdert som den beste ifølge amerikanske PC World.

- Vi vet alt om svakheter hos våre egne og hos konkurrentenes bærbare pc-er. Derfor bruker vi ekstra beskyttelse for å håndtere trykk, sier Matthew Kohut, konkurrentanalytiker i Lenovo.

Ekstra gummiforinger og metallplate for å beskytte platelageret på 2,5 tommer er eksempler.