Balansekunstneren

Balansekunstneren

PROFILINTERVJUET: Bengt Pettersen og Itegra har brukt 16 måneder på å finne balansen mellom distribusjon og sluttkundemarkedet.

Det har vært et par tunge år i distribusjonsbransjen. Til tross for at andre land er langt hardere rammet av finanskrisen, er det ingen hemmelighet at den norske teknologikåtheten har dabbet av.

Samtidig som norsk økonomi er friskmeldt av Norges bank, boligprisene skyter i været, hytteselgere gnir seg i hendene og båtbransjen gleder seg til sommeren, går det fremdeles litt trått i salget av dataprodukter.

På et nakent kontor på Østre Kullerød sitter Bengt Pettersen og forsøker å finne ut den beste balansen mellom sluttmarked og distribusjon.

- Det har vært tøft for alle innen retail. Kundemassen er der rett og slett ikke lengre. Vi kjenner til store forhandlere som har gått fra 1 milliard til 400 millioner i omsetning på et år. Det er dramatisk.

- Hva med dere?

- Vi merker det vi også. Konsumentene virker litt teknologitrøtte. De kjøper kanskje en tv til 6000 i stedet for en til 12000, som de gjorde før finanskrisen. Vi ser en tilbakegang innen mange produktområder som følge av at konsumentene struper inn pengebruken.

- Så finanskrisen er ikke helt over?

- Vi har stusset litt over det. Alle piler ellers peker oppover, men foreløpige er nok folk litt mer forsiktige enn før. Det som er sikkert er at du som distributør og forhandler må være rendyrket på profilen din, og på hva du vil tilby kunden.

- Hva skal til for å lykkes?

- Det er de som gjør det beste håndverket, og er mest ryddig. Middelmådighet er ikke tingen nå. Det skal vi gjøre til vår styrke. Vi har en god plan.

Bengt Pettersen har bare slitt sjefsstolen i noen måneder. Han tok over som administrerende direktør 9. november i fjor, men er ingen novise i distribusjonsbransjen. Han har vært med absolutt hele veien. Bengt Pettersen og Lars Seeberg var to av de som startet Itegra i 1999.

- Lars og jeg delte et kontor på størrelse med dette. Vi brukte en betaversjon av Multicase, måtte ut å kjøpe kulepenner og binders selv. Men vi fikk smaken på å gjøre alt. Det var en god skole.

Han gikk barneskoene i Santech, og jobbet som innkjøper og produktsjef.

- Tall har jeg alltid vært fascinert av. Da jeg studerte internasjonal markedsføring fokuserte jeg særlig på forhandlinger. Det synes jeg var kjempemorsomt. Det synes jeg fremdeles.

- Hvorfor det?

- Vi er i forhandlingssituasjoner hele tiden, som privatperson og i jobben. Det er store og små forhandlinger hver eneste dag. Det å hele tiden skaffe de beste betingelsene for virksomheten er med deg hele tiden.

Bengt Pettersen fikk raskt ansvar for innkjøpene. Komponentmarkedet krevde rikelig med internasjonale forhandlinger.

- Det var jo i større grad enn i dag et brokermarkedet med dagspriser. En viktig del av jobben var å lese trender. Når er det riktig å kjøpe, og når er det riktig å vente? Det er aldri et klart svar på det.

De fleste med noen års erfaring innen distribusjon husker jordskjelvet utenfor Kobe i Japan. Skjelvet skjedde klokken seks om morgenen, varte i 20 sekunder, målte 6,8 på Richters skala og sendte prisen på dataminne til himmels over natten.

- Prisen gikk opp hundre prosent i løpet av en uke. Jeg var forholdsvis fersk i jobben. Vi hadde fått et pristilbud, og det handlet om minutter. Da tok jeg mot til meg og forstyrret et styremøte.

- Hvordan gikk det?

- Vi kjøpte et ganske stort parti, og tjente vilt mye penger i noen måneder. En viktig del av distribusjon er å følge nøye med på ulike markeder, for å ta ut gevinst i forhold til prisendringer.

- Har du gjort noen blemmer?

- Jeg har ganske selektiv hukommelse på sånt. Jeg glemmer det dårlige og husker det gode. Jeg har helt sikkert gjort noen blemmer. Det viktigste er å ha grenser. Du kan ikke ødelegge et produktområde en måned bare ved å gamble. Risikoen må balanses.

- Unntatt i 1995?

- Hehe. Det var en unntakstilstand. Det er alltid en risiko for å gjøre dårlige kjøp, men gamble bør du gjøre andre steder.

Les også om bransjeveteran Arve Isaken og Optical Storage i "Uten exit".