Banker ute av drift

Datatrøbbel hos EDB Teamco lammet norske banker fredag formiddag.
Problemene førte til at det var umulig å ta ut og sette inn penger i flere timer. Både nett-banker og filialene ble berørt.

Feilen oppstod klokka ti da EDB Fellesdata ba bankene om å ta ned systemene på grunn av en alvorlig heng-situasjon hos EDB Teamco. Systemteknikerne hos Teamco hadde da sammen med IBM forsøkt å løse problemene uten å stoppe driften, men måtte til slutt gi opp.

-- I stedet for å lete etter feilen, fant vi det tryggest å foreta en restart, sier administrerende direktør Jon Arne Haugerud i EDB Teamco.

Ifølge Haugerud tar en omstart vanligvis 40 minutter. Men på grunn av et av delsystemene ikke startet normalt, måtte bankene klare seg uten sine it-systemer i ytterligere en time. Ved tolvtiden var alle Temacos maskiner oppe, og omkringliggende systemer startes nå forløpende.

Gjensidig Nor og Sparebank 1 var blant bankene som ble berørt. Ifølge informasjonsdirektør Eivind Grønstad i Gjensidige Nor er det svært lenge siden bankene har vært utsatt for en så omfattende driftsstans som fredagens.

I august i fjor ble mange banker rammet i en lengre periode på grunn av en it-tabbe i EDB Teamco. Fredagens stans var mer omfattende, man varte til alt hell bare i drøye to timer.