Bare én er skyldig i virusmakeri

Bare én er skyldig i virusmakeri

Det er godt mulig at det ikke er Microsofts oppgave å sette opp dusører for å "fange" hackere og virus-skapere, men argumentasjonen svikter.
Jeg deler ikke de synspunktene til Nard Schreurs i kommentaren i nr 18. Det er ikke tre skyldige når et virus slår til - det er en, nemlig den som lager viruset og setter det ut i nettet.

Argumentet er like håpløst som da Dyno Industrier ble truet med rettslig forfølging fra USA etter terroraksjonen i Kansas City. Begrunnelsen var at Dyno var en av en mengde bedrifter i verden, som produserte ugressmiddel - den dominerende ingrediensen i bomben.

Ifølge Schreurs' resonnement er da også de som ble sprengt i luften også skyldige - mao tre stykker; den som laget bomben og satte den av, de som produserte det som kunne brukes til sprengstoff og de som var dumme nok til å være i nærheten (brukerne??).

At "gutten" påstår dette var ment som et "wakeup call" er uten interesse. Man har ingen rett til å skade andres interesser bare fordi man synes noe er galt eller ikke så perfekt som det kan bli. Det riktige ville ha vært å sende et varsel til produsenten, i dette tilfelle Microsoft, om at han hadde funnet en feil i programvaren.

Jeg er enig i at man ikke snakker om drap eller barnemishandling her. Men det man snakker om er betydelige driftsforstyrrelser, som fremdeles surrer rundt i internettverden som etterdønninger fra en storm. Dette koster penger og skaper forsinkelser.

Når det er sagt, er det jo et tankekors at man i norsk rettspraksis ofte straffer økonomisk kriminalitet hardere enn nettopp drap og vold. Det er heller ikke riktig.

Per R Myhre,
Posten Norge AS, konsernstaben IT