Båtførerprøven (nesten) på nettet

En ny automatisert båtførerprøve lanseres under årets båtmesse Sjøen for alle. Den nye prøven skal avlegges i et nettbasert testsystem.
Båtførerprøven har eksistert i snart 40 år, og 150.000 nordmenn avlagt prøven. Men nå har internett tatt igjen også denne bastionen. I samarbeid med Norsk Test har Sjøfartsdirektoratet utviklet en løsning hvor kandidatene kan ta prøven på en pc. Av åpenbare årsaker - juks og sånt - får ikke kanditaten gjøre dette hjemmefra, men kan velge mellom 400 testsentre rundt om i landet.

Fordelene med løsningen er mange. For det første øker den tilgjengeligheten ved at prøven kan tas ved betydelig flere steder enn tidligere. Dessuten får kanidaten umiddelbart vite om prøven er bestått eller ikke. Alt i alt gjør dette at vilkårene ved prøveavleggelse og sensur blir mer likt for alle, slår Sjøfatsdirktortatet fast.

-- Har man bestått kommer båtførerbeviset i posten innen en måned, sier rådgiver i Sjøfartsdirektoratet, Tore Kamfjord.

Det er 50 spørsmål i den nye automatiserte Båtførerprøven. Prøven som er basert på flervalgsspørsmål skal besvares innen en time.

-- Båtførerprøven er et stjerneeksempel på et område hvor automatisert testing har stor nytteverdi. Publikum får større frihet til hvor og når man vil ta Båtførerprøven, og man får en øyeblikkelig tilbakemelding på resultatet, sier Stig Arff som er administrerende direktør i Norsk Test.

Han tror den nye måten å ta prøven på har stor appell til ungdommen, som er en viktig målgruppe for Båtførerprøven.

-- Dette er fremtidens måte å avlegge prøver på, sier Arff.