Bedre liv med teknologi

Bedre liv med teknologi

Microsofts IT Forum 04 åpnet med en norsk lege som viste livsviktig norsk teknologi. Og flere nordmenn fikk møte Bill Gates etterpå.
KØBENHAVN: Før Gates' tale demonstrerte den norske legen Knut Julius Moskvil, som er tilnærmet fullstendig lam, hvordan han har et bedre liv takket være teknologi utviklet av det norske firmaet Igel.

For 4.000 mennesker holdt han et foredrag ved hjelp av Rolltalk, en datamaskin med syntetisk tale, som han styrer med en infrarød "mus" festet til brillene og "knapper" han kontrollerer med knærne.

Moskvil lider av ALS, amyotrofisk lateralsklerose, en sykdom som gradvis fører til lammelse av all muskulatur. Som lege kunne han stille den fryktelige diagnosen selv. I stedet for å gi opp, valgte han teknologisk hjelp.

-- Mange tror at man står overfor valget, respirator eller ikke respirator. Men det er feil. Man velger mellom livet og døden. Jeg valgte livet, fordi alternativet har jeg aldri hatt noen sans for. Jeg er hundre prosent lammet, jeg kan ikke snakke, spise eller puste ) og jeg har det utmerket, sa Moskvil, som deltar på Igels stand på IT Forum.

Igels løsning har fått slik oppmerksomhet at Utviklingssjef Øystein Johnsen var en av færre enn tyve som fikk være til stede på den lukkede rundebordskonferansen med Bill Gates på IT Forum.

Det var også en annen nordmann, Eilert Hanoa i Mamut, som var svært fornøyd fordi Mamut nettopp har vunnet prisen for "Small business software of the year", som deles ut av engelske Accountancy Age. Blant de 24 konkurrentene var relativt kjente navn som Sage og Intuit.