Bedre Nikon for entusiaster

Bedre Nikon for entusiaster

Nikons digitale speilrefleks D200 tilbyr flere funksjoner for semiproffe fotografer. Forventningene er at modellen vil åpne dørene til en hel ny gruppe brukere.

Nikon dekker gapet som har vært mellom sine billige speilreflekser, som D70s og D50, og de ordentlig komplette kameraene, som D2 hs og D2 x. Sistnevnte ligger opp mot 40.000 kroner og er stort sett uten rekkevidde for hobby-entusiaster og halvprofesjonelle brukere som trenger mye funksjonalitet. D200 har en veiledende pris på 16.990. Det er ikke billig, men for de fleste innen målgruppen er prisen under smertegrensen.

Forventningene er også at D200 vil åpne dørene til en hel ny gruppe brukere, og ikke spise fra toppsegmentet. Det nye kameraet retter seg mot de gode og ambisiøse amatører, men har også en rekke yrker som bruker fotografi som hjelpemiddel. Nikon selv nevner yrkesgrupper som politi, helse, tannleger, museer, forsvaret og andre som har behov for gode bilder uten å gå helt opp i D2-klassen.

Topp-funksjonalitet

- Mye av funksjonaliteten i D200 er arvet av D2-modellene. Det har et solid og lett hus av magnesiumlegering, den største lcd-skjermen på toppen i bransjen, og et stort utvalg av egne innstillinger, sier produktsjef Ole Bjørn Johnsen ved presentasjonen av kameraet i Nikons nye lokaler på Fornebu.

Kameraet gir ifølge Nikon en total fotograferingsopplevelse. Kameraet har en oppstartstid på bare 0,15 sekunder og en utløserforsinkelse på 50 millisekunder. I tillegg kan D200 tar opp til 37 bilder i JPEG eller 22 i NEF (RAW-format) uten avbrudd, med en hastighet på fem bilder per sekund.

Kameraet har støtte for en egen GPS-enhet, slik at det er mulig å registrere opptaksposisjon i bildefilens metadata (Exif) og det kan brukes med Nikons blitssett for nærbilder.

Piksel-hysteri

- Det har de siste årene vært alt for mye fokus på piksler, sier Bjørn Mangset, sjefen i det nye opprettede Nikon Norge, til Computerworld.no.

Selskapet legger også lite vekt på at det nye kameraet har 10,2 megapiksler. Det er en oppløsning som holder til det meste, og gir bilder i en størrelse på 3872 x 2592 piksler.

Viktigere er at mye av bildebehandlingen i kameraet ifølge Nikon er hentet fra D2-modellene. Den garanterer mange fargegraderinger. I tillegg gir kameraet bilder som samsvarer bedre med det planlagte resultat. D200 gir en rekke muligheter å bearbeide og optimalisere bildet i kameraet, slik at brukeren slipper å ta bildet opp i et program på pc eller mac.

- Dette er et spennende produkt og vi gleder oss  til å sende det ut i markedet. Vi regner med at datoen det er i butikkene, midten av desember, ikke er for sent for julesalget. Vi vet ikke helt hvor mange eksemplarer vi får til Norge i første runde, men det blir flere hundre, sier Mangset.

Fotoskole etter svensk oppskrift

Mangset ønsker at Nikon profilerer seg tydeligere i de ulike markedssegmentene. Ifølge den nye toppsjefen har selskapet vært litt for uklart i sin profil hittil. D200 er et eksempel på dette, men Nikon vil også komme med flere kompaktkameraer etter hvert.

- Nei, vi går ikke så langt at vi går inn i parallellmarkeder som skrivere og andre fotorelaterte produkter, som noen av konkurrentene har. Nikon ønsker å dyrke frem fotografene. Vi setter i gang en fotoskole som har vært en stor suksess i Sverige, sier Mangset.

Han henviser til Nikon-seminar rundt fototemaer som har fått stor oppslutning i Sverige. Fra vår skal Nikon starte dette konseptet i de fem største byer i Norge.

- De ligger alt for mange bilder på pc-er rundt omkring. Folk vet for lite om hva de skal gjøre med dem. Gjennom opplæring kan vi få fotoentusiasmen tilbake hos flere. D200 er et bra produkt for disse fotoentusiaster, og sammen med Nikon-skole vil det gir til og med bestemor som har hele livet jobbet med film en ny start på hobbyen, sier Mangset.

Her er produktspesifikasjonene til D200-kameraet.