Bekymret for kunstig intelligens

Microsofts grunnlegger Bill Gates er tross sin mer eller mindre medfødte teknologi-begeistring bekymret for hvordan maskinenes kunstige intelligens utvikler seg.

Det kom frem i et «spør meg om alt»-intervju med tekno-siden Reddits lesere.

I intervjuet uttrykker it-legenden en frykt for de kunstige maskinene.

– Jeg er en av de som er bekymret over kunstig intelligens. Først vil maskinene utføre en masse jobber for oss uten å være superintelligente, hvilket jo er positivt hvis vi håndterer det fornuftig, starter Bill Gates en av sine svar.

– Etter noen år vil intelligensen være så sterk at det blir bekymringsverdig. Jeg er enig med Elon Musk (Tesla-direktør) og andre på disse punktene, og jeg forstår ikke at det finnes folk som ikke er bekymret for kunstig intelligens, lyder det fra Gates.

Med det svaret går han samtidig mot Microsofts sjefs-forsker Eric Horvitz, som ifølge BBC tidligere har understreket at det ikke er noen grunn til bekymring for at mennesket skal miste kontrollen over våres maskiner.

Kan være begynnelsen på slutten

Bill Gates får støtte fra andre it-notabiliteter som eksempelvis vitenskapsmannen Stephen Hawking. Han har lenge hevdet at kunstig intelligens kan bli en utfordring.

Det sa han blant annet i 2001 og i desember 2014 i intervju med BBC.

–Den primitive formen for kunstig intelligens som vi allerede har til rådighet har vist seg ytterst brukt. Men jeg tror at utviklingen av helt igjennom kunstig intelligens kan bli enden på menneskeheten, lyder det noe dystre budskapet fra Stephen Hawking.

Utover Microsofts arbeid med kunstig intelligens er også andre it-giganter i gang med menneske- eller dyrelignende kunstig intelligens.

Slapp av

Det dreier seg blant annet om Google, som i de senere år har satset stort på robotteknologi.

Googles ingeniørsjef Ray Kurzweil, som har flere bøker om kunstig intelligens på samvittigheten, har forsøkt å berolige massene i et blogg-innlegg hos Time Magazine om det ufarlige ved de selvtenkende maskinene.

– Hvis kunstig intelligens virkelig var en trussel mot menneskeheten så vil det ikke være den første, skriver Google-sjefen, som er vokst opp med amerikanske atombombe-øvelser på skolen der man ble oppfordret til å sitte under skrivepulten for å beskytte seg mot den altødeleggende a-bomben.

– I dag er vi allerede en menneske-maskin-sivilasjon. Den beste måten å unngå destruktive kamper på i fremtiden er å fortsette utrullingen av våre sosiale idealer som allerede har redusert utøvelsen av vold markant, skriver han i innlegget.