Berg- og dalbane for Mamut

Mamut-aksjen steg 26 prosent på Oslo Børs før handelen ble stoppet. Analytikere spriker i sin oppfatning om hva som er årsaken.

Mandag kom meglerhuset Enskilda Securites med en analyse hvor Mamut ble trukket frem som et undervurdert selskap, og dermed fortjener langt høyere aksjekurs.

Tidligere denne uken spratt aksjekursen i Mamut opp med 10 prosent. I dag økte kursen med 26 prosent før børsen innførte børspause. Etter børspausen, uten ytterligere kommentarer fra selskapet, falt aksjen tilbake, men var likevel opp over 9 prosent klokken 15:30.

- Det kan godt hende den rapporten fra Enskilda har påvirket kursen, men vi har ikke kommet med noen ny selskapsinformasjon den siste tiden, sier administrerende direktør Eilert Hanoa til Computerworld.no

Analytikere Computerworld.no har vært i kontakt med forventer at det vil komme konsolideringer i denne delen av bransjen.

Er en oppkjøpskandidat

- Men hvis oppgangen skyldes forventninger om konsolidering burde jo også SuperOffice og Norman steget kraftig, sier analytiker Thomas Lie i DnB Markets.

Han mener at programvare er i vinden, og ser også at oppgangen kan ha noe med Oracles oppkjøp av Siebel å gjøre.

- Vi har lenge ment at Mamut er en attraktiv oppkjøpskandidat, sier Lie.

Han avfeier ikke tanken om at selveste Microsoft, som nå selv lanserer regnskapsprogramvare for smb-bedrifter i USA, kan være interessert.

- Det kan være konsulenthus som ønsker å eie et selskap for å høste av implementeringsprosjekter, men nå er det vel ikke så mye implementering rundt Mamut. Microsoft kan jo også tenkes å være interessert, sier Lie.

- Er det sannsynlig at en større aktør i markedet er på oppkjøpsjakt?

- Slike ting er umulig for meg å kommentere, sier Eilert Hanoa til Computerworld.no.

Tror ikke på oppkjøp

Enskilda-analytiker Erich Solberg tror dagens oppgang er et utslag av at aksjen reprises. Han tenker ikke i oppkjøpsbaner når det gjelder Mamut.

- Aksjen er tynn, det bør man ha i bakhodet. Skal man ha en post må man prise den opp, sier han.

Han stiller spørsmålstegn ved fremgangsmåten hvis det nå var et oppkjøp på gang.

- Se på volumene som er gått, det er jo ingenting. Hvis man ønsker å kjøpe et selskap vil man vel ikke presse kursen opp, sier han.