Beskylder svenskene for tele-tull

Beskylder svenskene for tele-tull

Svenske myndigheter krever at Telia skal oppgradere fastnettet sitt for fire milliarder kroner for å gi svenskene bedre nett-tilgang. Den danske webdesign-guruen Jacob Nielsen mener de bommer fullstendig.

Den svenske Post- og telestyrelsen bestemte tidligere i uka at Telia må oppgradere sitt fastnett slik at alle svensker skal få tilgang til den beskjedne internett-hastigheten 20 kilobit per sekund. Det vil koste Telia rundt fire milliarder kroner å gjennomføre en slik operasjon.

 

Det svenske tilsynet sier de har basert denne beslutningen på en uttalelse fra den kontroversielle webdesign-guruen Jacob Nielsen, skriver ComputerSweden.

 

Ifølge Nielsen bør man ikke ha en svartid på mer enn 10 sekunder for at en bruker skal kunne utnytte funksjoner som e-post og besøk på vanlige nettsider. Ifølge en rapport det svenske tilsynet offentligjorde 2004 vil en datahastighet på 20 kilobit per sekund gi en svartid på ti sekunder.

 

Tullball 

 

ComputerSweden har konfrontert Nielsen med tilsynets tolkning av hans uttalelser og Nielsen mener han er misforstått.

 

- Det vil kreve en nettside på 25 kilobyte for å få en bra opplevelse med 20 kilobit per sekund. Nesten alle nettsider er større enn som så. Det råd som Post- og telestyrelsen henviser til er derfor ikke bra og det er definitivt ikke mitt. Det må ha misforstått noe av det jeg har sagt, sier han.

 

Tar i med adsl? 

 

Rapporten som tilsynet skrev ligger altså til grunn for den drastiske beslutningen som nå rammer Telia.

 

Telia vurderer nå om de skal klage på beslutningen. Ifølge ComputerSwedens kilder er det sannsynlig at selskapet bestemmer seg for en betydelig større forandring og oppgraderer direkte til adsl.