Best uten en tråd

Best uten en tråd

Trådløse nettverk inntar bedriftene, og de ansatte jobber mer mobilt. Det er på tide å vurdere å kle av seg kablene.
Trådløse nettverk tok først av i privatmarkedet. Årsaken var mye negativ publisitet rundt sikkerhet. Privatbrukere er mindre opptatt av å sikre sine data enn bedriftene. Samtidig er privatbrukere lite begeistret for kabler som henger og slenger. Nå har bedriftene kommet etter. Antall solgte trådløse aksesspunkter har eksplodert.

-- I dag er det mange som bruker trådløse nettverk som et tillegg til et kablet nettverk, men mange bedrifter finner det billigere å sette opp et trådløst aksesspunkt enn å trekke kabler. Jeg tror vi beveger oss i en retning der trådløse nettverk i mange tilfeller vil erstatte et kablet nettverk, sier Dag Friis-Baastad i Mobile Mind.

Mobil jobb

WLAN. 802.11. Trådløst nettverk har mange navn. Nettverket er på ingen måte bedre enn et kablet nettverk. Grunnen til at det har blitt populært er først og fremst funksjonalitet. Bedriftene er i større grad preget av mobile arbeidsformer. De fleste bruker en bærbar pc i jobben, og nesten alle nye bærbare pc-er leveres med innebygget WLAN. Mobilen er med oss til alle tider, og kan brukes for å koble seg opp når en ansatt befinner seg utenfor nettverkets grenser. Både for egne ansatte, for kunder og partnere er det en fordel å få tilgang til filer, internt og eksternt uten å måtte dra med seg kabler. I tillegg har det blitt vanligere at arbeidsplassen legger opp til at de ansatte skal få tilgang til jobbfiler når de er på farten, eller når de arbeider hjemme. En nettverksserver til noen få tusenlapper er alt som skal til for å få det til.

-- Har du en bærbar pc er du på kontoret om du er på vei til et møte, sitter i et møte, på sitteplassen.eller ved kaffebordet. Du kan rett og slett bruke pc-en til det den er ment som, uten å være begrenset, mener Friis-Baastad.

De fleste bedrifter ønsker å vise sine kunder at de henger med i utviklingen, at de er moderne. Et stilig møterom sender et annet budskap til kunden enn et slitent møterom uten fasiliteter. På samme måte kan et trådløst nettverk være med på å gi kunden et positivt inntrykk.

-- Det er ofte bedrifter opplever at de ikke får vist frem noe for kunden fordi kabelen ikke virker, eller et eller annet ligger nede. Det er nesten litt flaut når teknologien ikke fungerer. Man prøver å vise kunden at man har kontroll over situasjonen, og så klarer man ikke engang å få tilgang til nettverket. Da sender man ut feil signaler, mener Friis-Baastad.

Billig

Trådløst nettverk er billig. Om alle i bedriften har en bærbar PC med innebygget WLAN, koster det bare noen hundrelapper å få opp et nettverk. Du må ut med rundt 500 kroner for et aksesspunkt. Om du ikke har innebygd WLAN må du legge til et par hundre kroner per bruker. Ønsker du i tillegg muligheten for å printe ut trådløst må du et med rundt tusen kroner. 2000 kroner for et ferdig nettverk kan de fleste bedriftene leve med. Både pris og funksjonalitet gjør at trådløse nettverk er populære blant små og mellomstore bedrifter.

-- Vi har sett at prisene har gått raskt nedover, og det har vært en solid økning i salget de siste to årene. Jeg tror vi bare har sett begynnelsen. Trådløse nettverk vil kommer mer og mer. Det er det ingen tvil om, sier Stig S. Johannessen, salgssjef i Komplett.

Komplett er landets største nettbutikk for pc-komponenter. Selskapet omsatte i 2003 for over 1,7 milliarder kroner.

Sikkert

Move System har spesialisert seg på å hjelpe bedrifter med en mobil strategi. Deres tese er at dagens teknologi gir bedriftene muligheter til å være mobile. Bærbare pc-er, internett, trådløst nettverk og mobiltelefoner legger forholdene til rette for et nytt arbeidsmønster.

Problemet er at vi i for stor grad henger igjen i en tradisjonell måte å jobbe på. Vi befinner oss langt inne i et kunnskapssamfunn hvor alle snakker om å arbeide mobilt. Likevel henger mange igjen i den industrielle måten å arbeide på. Vi er rett og slett lite mobile.

Det er ikke noe poeng å bytte ut den stasjonære pc-en med en bærbar om den kun blir stående på samme sted. En bærbar PC er til for å flyttes, slik at man i større grad kan komme i kontakt med kundene. Samtidig er trådløse nettverk en viktig byggestein i forhold til nye måter å arbeide på. For nettverksarbeideren er et trådløst nettverk viktig.

-- Det går nesten ikke an å få kjøpt en bærbar pc uten trådløs nettverk innebygd. Mobiltelefoner og PDA (håndholdte datamaskiner) er i ferd med å få trådløse muligheter. Hvorfor skal man ikke ta skrittet ut å satse på trådløst nettverk?, spør Egil Næss, seniorrådgiver i Move.

Mange fordeler

Næss mener fordelene er mange.

-- Først og fremst slipper du kabler, og vi ser at etterspørselen blant bedrifter øker. Samtidig ser vi at det kommer en del løsninger som kombinerer ulike teknologier, blant annet 802.11-standarden, sier Næss.

Behovene for en privat bruker og en bedrift, er ulike. Først og fremst handler det om sikkerhet. Mens en privatperson føler et mindre behov for å sikre sine data,

en bedrift sørge for at ikke andre får innsyn. -- Bedrifter som ønsker trådløse nettverk er ofte redd for sikkerheten ved trådløst utstyr. Dette har blitt bedre, men det er viktig å sikre seg, mener Næss.

Dag Friis-Baastad i Mobile Mind synes den negative omtalen rundt trådløse nettverk og sikkerhet er overdrevet.

-- Det er viktig å ikke svartmale. Trådløse nettverk er sikre om de settes opp riktig. En person med alt mulig utstyr klarer kanskje å bryte seg inn, men de kan også bryte seg inn på kontoret om natten uten at vi ligger våkne om natten av den grunn. Frykten for usikre nettverk er overdrevet, mener Friis-Baastad.

Tilbakelagt stadium

Den største sikkerhetsfaren er forbundet med at ansatte kobler seg på jobbserveren hjemmefra uten å tenke på at man er ubeskyttet i hjemme-nettverket. Da er det enkelt å komme seg inn på datanettverket på jobben for utenforstående. Selvsagt er det få som driver med dette. Og det er begrenset hvor mye sensitiv data som ligger hos bedriftene, men for tilstrekkelig beskyttelse bør selskaper tenke på privat nettoppkobling som en del av jobb-nettverket. Du bør sikre deg hele veien fra serverrom til soverom.

-- Det er overraskende at det har tatt så lang tid med trådløse nettverk. Årsaken ligger i omtalen om sikkerhetsproblemene. Nå er dette et tilbakelagt stadium, men så ser vi at mange setter opp sine trådløse aksesspunkt uten å stille inn sikkerhetsfunksjonene de i utgangspunktet etterspurte, sier Friis-Baastad.