Beste Apple-kvartal i historien

Beste Apple-kvartal i historien

Giganten knuser sine egne rekorder - igjen.

Apple kan nok en gang vise til astronomiske kvartalsresultater, og formelig knuser tidligere resultater på nesten alle fronter. Så og si alle piler peker opp. Selskapet spår selv også et godt kommende kvartal, og lover at det er spennende nye produkter på gang.

Apple presenterte tirsdag det første kvartalsresultatet for 2012 - det første kvartalet der Tim Cook har ledet Apple på egenhånd etter Steve Jobs' bortgang. Kvartalet inkluderer fjorårets julesalg, da Apples regnskapsår ikke følger kalenderåret. Det er en av forklaringene på det særdeles gode resultatet.

Størst på smarttelefoner

Apples produkter fortsetter å slå tendenser i markedet generelt, og med imponerende 37 millioner solgte iPhone-er i perioden gjenerobrer Apple tronen fra Samsung som største smarttelefon-produsent. Kvartalstallene indikerer en økning i omsetningen på 128 prosent i forhold til samme periode i fjor. Og iPhone-salget står nå for over halvparten av Apples samlede omsetning.

Ogsa iPad-en gjør det godt, med over 15 millioner solgte enheter. Nettbrettet står nå for en femtedel av Apples omsetning. Til sammenlikning ser man den fortsettende tendensen av et fall i salg av iPod-er, der iPod touch står for en stor del av omsetningen (cirka 10 millioner enheter). Med omtrent like mange solgte iPod-er som iPad-er tilsvarer omsetningen omtrentlig bare 5 prosent totalt. Og flere og flere bedrifter har begynt å ta den i bruk, ofte med egne apper.

Salget av Mac-maskiner av ulike slag er også sterkt, med 5,2 millioner solgte enheter. Det er en forbedring på 26 prosent sammenliknet med samme periode det foregående året. Salget fordeler seg på maskinvarekategorier med cirka 1,5 million solgte skrivebordsmodeller, og 3,7 millioner solgte bærbare.

Det er for øvrig første gang Apple selger mer enn fem millioner datamaskiner i ett og samme kvartal, ifølge Macworld Sverige.

4 milliarder til utviklere

Apple kunne også fortelle om en rekke tall - for eksempel nevnes Mac App Store som en stor suksess med over 100 millioner nedlastinger det første året. Hele 85 millioner brukere har til nå tatt i bruk Apples iCloud-teknologi, noe det også står respekt av.

På den korte tiden Apples e-bok-redigeringsprogram iBooks Author har vært tilgjengelig kunne man notere seg over 600 000 nedlastinger, og den nye iTunes U-appen for iPad ble lastet ned over 3 millioner ganger. Dette lover godt for Apples satsning innen elektroniske lærebøker.

iTunes gjør det også skarpt, med 1,2 milliarder dollar i omsetning. Arkivet inneholder nå over 20 millioner lydspor. Også iOS-utviklere kan glede seg - Apple kan fortelle at selskapet ved utgangen av denne måneden vil ha utbetalt over 4 milliarder dollar i fortjeneste direkte.

Og så var det Apples lille hobby, da - Apple TV. De fleste holder puste i påvente av en vaskeekte TV fra Apple. Inntil videre må vi smøre oss med tålmodighet, men rekordmange Apple TV-er ble solgt dette kvartalet: 1,4 millioner enheter, for å være presis. Slett ikke verst, til hobby å være. Det lover godt på vegne av en videreutvikling på sikt.

Også Apples butikkdivisjon gjør det bra - hele 110 millioner besøkende kunne man notere seg i løpet av kvartalet. Det er 22 000 besøkende per butikk per uke. Og flere butikker er på vei - Stockholm vil få en egen Apple Store om ikke lenge.

Verdt å merke seg er at Apples fortjeneste på 13 milliarder dollar for dette kvartalet alene er vesentlig høyere enn Googles samlede omsetning (cirka 10,6 milliarder dollar). Apples kvartalsomsetning nådde nesten 50 milliarder dollar. Samlet sett adderer dette opp til en kontantbeholdning (eller tilsvarende) på nesten ufattelige 100 milliarder dollar! Store summer vi snakker om - de største i Apples historie.