- Det beste fra to verdener

- Det beste fra to verdener

Forhandlerne forventer mer konkurranse og bedre priser, men frykter dårligere oppfølging etter sammenslåingen mellom Also og Actebis.

I august ble det kjent at de sveitsiske holdingselskapene som eier henholdsvis Also og Actebis har inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Also, som det nye selskapet vil hete, vil etter den planlagte fusjonen være den tredje største distributøren i Europa med en omsetning på 10 milliarder sveitsiske franc.

Da nyheten ble kjent sa Øyvind Sæther, administrerende direktør for Tech Data i Norge, til IT-Bransjen at han er kjempepositivt innstilt til fusjonen.

- Vi er ikke overrasket over nyheten, men heller over at det ikke har skjedd før. For oss innebærer dette at de to selskapene til sammen vil være omtrent like store som oss i Norge. Det blir direkte kamp, og det liker vi.

Blir desidert størst

Det siste året har Tech Data økt omsetningen kraftig og pustet Also i nakken. For to år siden var det de som styrket sin posisjon ved å kjøpe Scribona.

Styrkeforholdet dem imellom varierer fra det ene nasjonale markedet til det andre. Mens Actebis totalt er størst internasjonalt, er Also den desidert største i Norge. Her hjemme vil uansett det sammenslåtte selskapet i utgangspunktet få god margin ned til konkurrenten om man slår sammen omsetningstallene fra 2009.

Nils Molin, administrerende direktør i IDC, beskriver det norske distributørmarkedet som ihjelkonkurrert. Det har vært bra for kundene, men ikke like bra for distributørene. Blant annet volumet og størrelsen til aktører som Atea har gjort det mulig for dem å gå forbi distributørene.

Han mener at sammenslåingen mellom Also og Actebis kan bidra til å gjenopprette balansen i markedet, noe som vil gi mer konkurranse, bedre service, mer stabile leveranser og lavere priser og så videre.

- Etter fusjonen får vi en sterk spiller på det norske markedet, sier Molin.

- Ikke overraskende

Blant forhandlere varierer forventningene til den revitaliserte kjempen og til hvordan markedet vil utvikle seg.

Ole-Johan Garli, ansvarlig for it og logistikk i Atea Norge, er ikke overrasket over fusjonsplanene. Gjennom logistikksenteret Atea Logistics i Växjö, som fungerer som hoveddistributør for selskapets ulike nordiske organisasjoner, samarbeider selskapet med ni distributører, deriblant Also og Actebis.

- Vi har registrert det som har skjedd og det gir oss ingen spesielle bekymringer, sier han.

Østereng og Benestad samarbeider mye med Also og handler også hos Actebis. Avdelingsleder Kjell-Thore Bakkane ble heller ikke overrasket over sammenslåingen. Han tror det nye, sammenslåtte distribusjonsselskapet vil ta med seg det beste fra begge organisasjonene.

- Actebis har fordelen med et stort utvalg, men mangler de rette tingene, som spesialpriser på HP. Jeg tror en sammenslåing vil gi oss det beste fra begge verdener.

Også daglig leder Bjørn Vegard Christensen i Network Scenario, som har Also som hoveddistributør, tror et umiddelbart resultat vil være at produktspekteret blir bredere.

- Det viktigste for oss er å tjene penger, og hvis dette er nødvendig for dem for å stå bedre rustet, er det bra for oss også, sier han.