Betaler for å vinne nettbrettene

Betaler for å vinne nettbrettene

Intel casher ut millioner for å få nettbrett-produsenter til å velge deres CPU.

Brikkeprodusenten vil firedoble antallet solgte nettbrett til 40 millioner i 2014. Virkemiddelet er en ny prosessor i Atom-familien basert på Bay Trail-arkitekturen, og lommer fylt av kontanter.

Intel, som reduserer arbeidsstokken med 5400 stykker etter bare å ha tjent 84 milliarder kroner i fjor, akter å bruke kontantbeholdningen de har til å betale nettbrettprodusenter merkostnaden for å tilpasse og bruke Intel-prosessorene. Målet er å skyve erkekonkurrenten AMD og markedsleder ARM til side.

Android-brett

Det er det rakettpregete Android-nettbrettmarkedet som er mål. Produsenter av nettbrett basert på Linux-OS-et til Google pumper ut nettbrett i de fleste prisklasser med nylanseringer flere ganger i måneden.

Merkostnaden per brett er anslått til rundt 20 prosent for tilpassing av design og dyrere brikke. Denne regninga plukker Intel opp.

- For å betale for denne planen, vil Intel-divisjonen som produserer Bay Trail-prosessoren merke et signifikant høyere kostnadsnivå, sa finansdirektør Stacy Smith i Intel til analytikerne i et møte i høst.

Analytikere nyhetstjenesten til Computerworld har snakket med, antyder at målet ikke bare er alle de små leverandørene av nettbrett. Også nettbrettgiganter som Samsung er innenfor rekkevidde.

La det koste, Intel betaler

Under presentasjonen av kvartalstallene for siste kvartal 2013 ble bildet utbrodert.

- De fleste nettbrettprosjekter vi har planlagt i 2014 vil ha en type «contra revenue», sa toppsjef Brian Krzanich i Intel til analytikere som lurte på hvor stor del av Intel-nettbrettene som vil omfattes av kontantkompenseringene. Modellen har altså blitt tildelt eufemismen «contra revenue».

Med andre ord vil Bay Trail-nettbrett være konkurransedyktig fordi Intel har tatt merkostnaden. Slike nettbrett er ventet i større omfang i annet kvartal.

Bay Trail-brikkene er sagt å yte bedre enn de fleste av sine konkurrenter, men var egentlig laget for dyrere nettbrett som kjører Windows 8. Siden Windows 8 ikke selger så bra som Intel har håpet, endrer de mål. Nå er det Android-nettbrett som gjelder, og de selges til lavere pris enn Windows 8-nettbrett/hybrider.

Bay Trail har også mindre integrert funksjonalitet enn konkurrentene med ARM-arkitektur. Dermed må produsenter som velger Intel betale ekstra for nettverk- og telekommunikasjonsbrikker, eller designe mer komplekse hovedkort. Denne ekstraregninga tar Intel for hvert nettbrett som produseres.

Intel bereder også grunnen for neste generasjon Atom-brikker som er laget for nettbrett og smarte enheter. Brikkene med kodenavn Broxton og SoFIA er ventet lansert i 2015. De har flere integrerte funksjoner. For eksempel vil SoFIA ha støtte for mobilt bredbånd i to varianter, 3G og 4G/LTE.