xID: Den nye påloggingstjenesten fra BankID vil la deg logge på nesten uten klikk. Ill: BankID

xID: Den nye påloggingstjenesten fra BankID vil la deg logge på nesten uten klikk. Ill: BankID

xID for enklere pålogging

BankID skal gjøre innlogging til tjenester langt enklere med bruk av xID.

Allerede tidlig på nyåret vil du kunne benyttet xID som erstatning for den gamle kodebrikken eller brukernavn og passord.

I begynnelsen vil tilgang til tjenesten være noe begrenset og skal gis til et utvalg brukere og bedrifter. På sikt skal det imidlertid åpnes for alle brukere.

Hvordan det virker

Påloggingen skal fungere i et samarbeid med BankID. Første gang du logger deg på vil du gjøre dette via BankID. Når du har bekreftet at du vil benytte xID vil det bli opprettet en egen informasjonskapsel som forteller fremtidige nettsteder hvem du er. Løsningen skal være en trygg og sikker mekanisme som vil gi deg pålogging via kun ett eller i enkelt tilfeller null klikk.

Sikkerhet

xID har et lavere sikkerhetsnivå enn for eksempel BankID. xID er ment for tjenester som har enkel innlogging bestående av brukernavn og passord. Det vil også fungere best når det er knyttet opp mot en personlig enhet, ikke en flerbrukerenhet.

Nettbank og sensitive opplysninger innen, for eksempel hels,e vil fortsatt kreve bruk av BankID.

xID er kun en av flere tjenester som skal lette pålogging og identifisering i den digitale sfæren. Det er stor konkurranse innen dette området og dette er etter alt å dømme bare en av flere løsninger vi vil se i det kommende året.