Hva betyr været for ølsalget

VÆRSJEKK: En Storybook fra The Weather Company lar deg sammenstille værdata med andre kilder, slik at for eksempel en som driver uterestaurant kan bruke værmelding kombinert med tidligere salgsdata til å forberede bestilling av øl og bemanning til helgen. (Illustrasjonsfoto: Istock)

Hva betyr været for ølsalget

IBMs Watson kan koble værdata med forretningsdata og forutsi hvor mange øl uteserveringen kan forvente å selge til helgen.

IBM tilbyr dataanalyse som tjeneste, Watson Analytics. Tjenesten er basert på maskinen Watson, som er konstruert for kognitiv databehandling. Det vil si at den simulerer menneskelige tankeprosesser i en datamodell.

Watson ble kjent for allmennheten da den vant i spillet Jeopardy i 2011 mot to tidligere Jeopardy-vinnere. Siden har IBM utviklet Watson videre og har begynt å tilby analysetjenester gjennom sitt Watson Analytics. Nylig lanserte IBM analysetjenester for brukere uten spesielle tekniske ferdigheter.

De nye tjenestene består flere forbindelser til en rekke datakilder, sikre forbindelser til virksomhetsdata og nye verktøy for datasøk kalt Expert Storybooks.
Over 500.000 har registrert seg for å bruke Watson Analytics gratis siden det ble åpnet for dette i januar 2015.

Mange av de Expert Storybooks som er tilgjenglige er laget av IBMs forretningspartnere. Storybooks er modeller for datasøk som lager avanserte visualiseringer for å hjelpe brukere å finne relevante fakta og oppdage mønstre og relasjoner, som skal gjøre det mulig å ta beslutninger om fremtidige hendelser. Såkalt prediktiv analyse.

Øl med værforbehold

Ett eksempel på en slik Storybook er fra Ariball, som benytter statistikk fra baseball til å forutse hvordan spillerne kan forventes å yte. Mye likt Drillos analyser av fotball, antageligvis. En Twitter-Storybook analyserer data fra sosiale medier så du kan se hvordan omtalen av virksomheten er der.

En Storybook fra The Weather Company lar deg sammenstille værdata med andre kilder, slik at for eksempel en som driver uterestaurant kan bruke værmelding kombinert med tidligere salgsdata til å forberede bestilling av øl og bemanning til helgen.

Storybooks er i utgangspunktet gratis, men begrenset av filstørrelser og hvor mye brukerdata som håndteres, men IBM eller partnere kan tilby utvidet kapasitet mot betaling.

I tillegg har IBM styrket muligheten for sikre forbindelser til kundenes egne data med ny funksjonalitet i IBMs Dataworks, en skytjeneste for tilgang til og håndtering av data. De nye tjenestene bruker Docker-containere til å overføre automatisk krypterte data via en sikker forbindelse.

Nyhetene som er nevnt i denne artikkelen er for tiden i beta-testing og vil lanseres i begynnelsen av 2016. I mellomtiden skal IBM lansere en applikasjon for analyse av sosiale medier.

Les om:

Big Data