Billig-Windows får stryk

Microsofts forsøk å erobre det asiatiske markedet med en nedstrippet Windows Starter Edition har fått Gartner Group til å fnise.
Den asiatiske avdelingen av analyseselskapet Gartner Group har reagert sterkt på Microsofts billig-versjon av operativsystemet Windows. Gartner gir brukerne et enkelt råd: ikke kjøp dette produktet.

- Ingen har bruk for dette produktet, sier Martin Gilliland i Gartner til Internetnews.com.

Gartners anbefaling om å ikke kjøpe Windows-versjonen er en strek i regningen for Microsoft. Selskapet har hatt prøveprosjekter med en billig og nedstrippet versjon av Windows det siste året i flere asiatiske land.

Nå har verdens største programvareselskap bestemt seg for å lansere Starter Windows offisielt på det asiatiske markedet. Målet er å ta markedsandeler i den raskt voksende markedet.

I motsetning til i Europa og USA, har Microsoft ikke mange brukere i Asia. Prisen på Microsofts programvare er høy i forhold til de asiatiske inntektsnivået. I tillegg er piratkopiering utbredt i alle asiatiske land. Piratkopier til de fleste brukerprogramvare kan kjøpes for en gatepris helt ned i 2-3 dollar. Derfor velger de fleste brukere enten en piratkopi eller billigere programvare basert på åpen kildekode.

Verken fugl eller fisk

Ifølge den asiatiske avdelingen i Gartner er den nye mini-Windows verken fugl eller fisk. Windows Starter Edition gir blant annet mulighet til å kjøre maksimalt tre applikasjoner samtidig og la seg ikke koble i nettverk.

Ifølge Gartner er dette en produkt for pc-brukere som ikke har peiling på hva de kjøper.

-- For nybegynnere er det vanskelig å vite om det de kjøper er bra eller dårlig, sier Gilliland.

Ifølge Gilliland vil brukere som har litt erfaring fra skole eller internettkafe, skuffes over produktet. Men også nybegynnere vil fort bli lei og etter noen måneder allerede oppdage begrensingene med Starter Windows.

Ifølge Gartner er et minimumkrav at Starter Edition kan oppgraderes til en vanlig Windows XP Home. Det er nå ikke mulig. I tilfelle man vokser ut av Starter Edition må man kjøpe en ny fullversjon av Windows, og bruke mer penger på operativsystemer enn hvis man hadde kjøpt fullversjonen med en gang.