Billig Windows på arabisk

Microsoft kommer med to nye versjoner av sin rimelige XP Starter Edition.

Microsoft fortsetter satsingen på XP Starter Edition, en billig versjon av operativsystemet som er rettet mot de kommende markedene. XP SE lanseres nå på både tyrkisk og arabisk.

Dermed leveres XP SE på ni språk i 32 land, ifølge Microsofts produktsjef Mike Wickstrand. Initiativet til et rimelig operativsystem er 14 måneder gammelt og blitt satt ut i ulike land, særlig i Asia.

- Starter Edition skaffer rimelig programvare for begynnende pc-brukere i understimulerte markeder. Det hjelper dem med å få opp farten på digitaliseringen, sier Wickstrand.

Piratkopier

Microsoft har tidligere fått mye ris og ros for prosjektet. Utvilsomt er egeninteresse en minst like stor drivkraft for selskapet som solidaritet med utviklingsland.

I Asia domineres programvaremarkedet som kjent av piratkopier. Microsoft har priset sine produkter likt i alle land, og for mange asiatiske forbrukere er på en XP-pakke noe nær en månedslønn.

I tillegg jobber særlig Kina med alternativer fra Linux-miljøet. For Kina er ikke bare penger et poeng, det er heller ikke politisk ideelt å være avhengig av en amerikansk kommersiell leverandør.

Men Windows XP SE har fått kritikk for dårlig funksjonalitet. Programmet kan blant annen ikke oppgraderes til en vanlig versjon, og det betyr at brukerne kan ende opp med større utgifter enn hvis de hadde kjøpt full pakke med en gang.

Kritikk

- Jeg tror Starter Edition er ment for å vise regjeringer at Microsoft gjør mer enn å forsvare programvaremonopolet de har, sier Sunil Abraham i FN.

Kritikken til tross vet Microsoft at markedene i Asia, Midt-Østen, Øst-Europa, Sør-Amerika og Afrika vil stå for en stor del av veksten i årene fremover. Om Microsoft klarer å snu trenden er tvilsomt.

- Hvorfor skal mennesker i India og Kina begynne med å betale for programvarene hvis de kan få det nesten gratis?, spør Abraham på WSIS-konferanse i Tunis overfor IDG News Service.