Billig-XP til folkemassene

Billig-XP til folkemassene

Microsoft starter salg av billig-Windows til India og Russland.
Microsoft vil selge en strippet versjon av Windows XP til lav pris i India, meldte selskapet onsdag. Kunngjøringen følger på en lignende melding i Russland, som kom tidligere denne uka.

Dermed kommer er det fem land som tilbyr Windows Starter Edition. Etter testperioder vil Microsoft starte salget av SE-versjonen i Thailand, Indonesia og Malaysia.

India har en milliard innbyggere , men bare 12 av 1000 har pc. Veksten var på 35 prosent siste år. Microsoft tjener lite på denne veksten, siden de fleste bruker piratkopiert programvare. Av det offisielle programvaremarkedet har Microsoft hele 90 prosent.

Nye pc-er med Windows SE vil selges helt ned i 300 dollar, som er overkommelig for flere i et land som India. Kostnadene til Windows SE vil være rundt 36 dollar, ned fra 85 dollar for en Windows Home Edition i India.

Microsoft satser hardt på pc-markeder i lavtlønnsland, særlig i Asia, der enorme folkemengder langsomt trer inn i dataverdenen. Men selskapet risikerer å miste slaget om de nye markedene.

Kina har i stor grad omfavnet Linux for å unngå avhengighet av amerikanske selskaper, og i mange andre land bruker de fleste pc-brukere piratkopier. Det spørs derfor om Microsofts strippede versjon er god og billig nok å konkurrere med alternativene.

Selskapet sender i det minste ute et signal om at produktene deres ikke bare er for de rike.

-- Folk tror at Linux er gratis. For å angripe markedet psykologisk prøver Microsoft å skape en idé om at produktene deres også er billige, eller nesten gratis, sier Pawan Kumar, i Bangalore til nyhetsbyrået AP.

Windows Starter Edition har færre funksjoner enn en vanlig Windows. Det kan ikke oppgraderes og er bare tilgjengelig i språkene til landene den selges. Analyseselskapet Gartner har slaktet SE som dårlig produkt som lurer brukerne.