Billige pc-er er godt nok

Billige pc-er er godt nok

Expert-kjeden er arrogant når den hevder at dagligvarebutikkene selger kvalitetsløst billig pc-tjafs fra Kina.
Den 1. oktober kom kommunikasjonsdirektør i Expert, Trond Bentestuen, med sin berømmelige billigkjafs-uttalelse. Det var et svar på at du nå kan kjøpe melk, frukt og en flatskjerm når du besøker en av Coop-butikkene. Saken er at lav pris kombinert med lett tilgjengelighet trekker kunder fra elektro- til dagligvarekjedene når de skal kjøpe pc-er, mobiltelefoner, dvd-spillere eller lcd-skjermer.

Bentestuen var ikke bekymret over at billige pc-er og lcd-skjermer inntar hyllene i dagligvarebutikkene. Men likevel mente han at inntoget er et resultat av Lidl-paranoia. Du leste rett.

Expert-direktøren mente i fullt alvor at han skal svare på trusselen fra dagligvarehandelen ved å selge pizza Grandiosa i Expert-butikkene. Ja, for det vil nok bedre salget av dyre elektronikk- og pc-produkter i faghandelen. Eller kanskje ikke?

Problemet til Bentestuen er at han på vegne av faghandelen opptrer arrogant overfor mulige kunder ved indirekte å si at folk flest er kvalitetsløse idioter som velger å kjøpe billigprodukter fra Kina eller andre asiatiske lavkostland. Dersom eksempelvis onkelen min skulle kjøpe en lcd-skjerm, og han kunne velge mellom et produkt til 7.000 kroner og et annet til 4.500 kroner, er jeg ikke i tvil om at han ville ha valgt det billigste. Så enkelt er det.

Tester i Computerworld, PC World og Digital World viser dessuten at mange av billigproduktene faktisk er bedre enn dyrere konkurrenter. Men det har kanskje ikke Bentestuen fåttt med seg?

Poenget er at for store kundegrupper er billigprodukter fra Kina godt nok. De trenger nemlig ikke Rolls Roys-versjoner med tilhørende serviceavtaler som i praksis er lite verd. Jeg har selv kjøpt pc-er, mobiltelefoner og elektronikk hos Expert, og servicenivået er ikke akkurat blendende eller oser av ekspertise ) noe de utgir seg for å ha.

Neste gang du er på Expert, Elkjøp, Lefdal eller andre elektronikkjeder ) så spør hvor varene deres er blitt produsert. De svarer kanskje en plass i Asia, men i realiteten er at mange av de såkalte vestlige produktene du finner i butikkhyllene er laget i Kina. For det er nemlig billigst og på mange måter best ) også for anerkjente pc og elektronikkmerker. Men det vil neppe Trond Bentestuen og hans kolleger fortelle deg.