Billigere dobbeltkjerne fra AMD

Intels største konkurrent senker prisene på sine prosessorer.
Advanced Micro Devices (AMD) lanserer nye og rimeligere versjoner av sine prosessorer med to kjerner. AMDs, og like etter det, Intels, 64-bits dobbeltkjerne-prosessorer for vanlige pc-er kom endelig på markedet i juni, etter diverse forhåndslanseringer i vinter og vår.

Den nye versjonen av Athlon 64 X2 3800+ får en hastighet på 2 GHz, mens hver kjerne har en 512 KB sekundær-cache, melder nettavisen news.com. Disse brikkene får en pris på 354 dollar per stykk til distributørene (i kvantiteter fra 1.000 og oppover).

Det finnes mange versjoner av dobbeltkjerne-brikkene. Den raskeste har betegnelsen 4800+, men det er ikke kjent om også denne vil få en lavere pris.

Tregere

De nye modellene er ikke like raske som de Athlon dobbeltkjerne-brikkene som er på markedet fra før. Athlon 64 X2 4200+ har for eksempel en hastighet på 2,2 Ghz, men samme cache-størrelse. Fra før finnes det også en 3800+ med én kjerne.

På norske komplett.no selges Athlon X2 4200+ for 4.450 kroner. De bebudede prisreduktsjonene utgjør trolig noen hundrelapper i prisen til forbrukerne.

Ifølge AMD skal selskapet også offentliggjøre priskutt på andre prosessorer denne uken.

Det har ikke kommet lignende meldinger fra AMDs konkurrent Intel. Men Intels tokjerne-brikker liggere lavere i pris i utgangspunktet. Imidlertid har AMDs prosessorer vært overlegne i sammelignende tester, noe som i hovedsak skyldes AMD har en raskere buss-arktiketur.

Sterk vekst

Det er fart i pc-markedet om dagen. Analysefirmaet IDG anslår veksten til 16,6 prosent i annet kvartal. Høsten er normalt en sterk salgssesong.

Men det betyr ikke nødvendigvis at markedet blir mer profitabelt for pc-produentene. Aggressive priskutt bidrar til å presse fortjenestemarginene inn til beinet. I USA har flere produsenter i sommer tilbudt bærbare pc-er til 499 dollar. En stasjonær HP-modell har vært helt nede i 199 dollar, eller drøyt 1.200 kroner.

AMD økte i annet kvartal sitt prosessorsalg med 38 prosent i forhold til samme periode i fjor. I servermarkedet økte AMDs andel til 11,2 prosent.