Bindeleddet i den åpne dataverden

Bindeleddet i den åpne dataverden

Java er som kaffen med samme navn: en sosial fellesnevner og en individuell opplevelse.

3 millioner programutviklere "koser" seg p.t. med Java. 100 millioner mobilbrukere lar seg underholde ved hjelp av Java. 400 millioner bruker Java smartkort. 550 millioner pc-er er installert med Java. 97 % av alle applikasjonsservere er Java-basert... hittil. Hva er det som skjer? Hvorfor vinner Java slik enorm utbredelse?

I en dataverden som sakte men sikkert går i retning av åpen programvare som alternativ til dagens monopolsituasjon, er det behov for en fellesnevner, et bindeledd, et lim... Informasjonssamfunnet beveger seg dessuten i retning av et utstyrssamfunn hvor miniatyriserte spesialdingser finner utallige nye og spennende anvendelsesområder. På jobben, i fritiden og i hjemmet. Fellesnevneren er Java.

Java er som kjent både et objektorientert programmeringsspråk på høynivå og en kjøreplattform, skapt og gjort åpent tilgjengelig av Sun Microsystems i 1995. Et av hovedpoengene med Java er at det kan kjøres på all verdens maskiner og små duppeditter. Et program som er skrevet i Java kan kjøres på forskjellig datautstyr uten at kildekoden behøver endres. Write once, run anywhere, er stikkordet.

I dag er Java derfor overalt. Forretningsapplikasjoner og verktøy av alle slag utvikles i Java - brukt av både store og små virksomheter. Teknologien er innvevd i mobiltelefoner, pda-er, videospill, TV-er og nettsteder. Og forhåndsinstallert i pc-er.

Java er endog i biler og på planeten Mars! nn Java er i ferd med å bli limet, selve "gullstandarden" som gir kompatibilitet - fra store virksomheters datasentre til forbrukerens mobile enheter og duppeditter.

Javas plattformuavhengighet gir applikasjonsleverandører uante muligheter på et større marked. Java-baserte virksomhetsapplikasjoner popper derfor opp i stadig større antall og alle mulige funksjonsområder. Teknologien brukes nå i alle Fortune 500-selskap verden over og dominerer i europeiske storbedrifter iht. analyseselskapet QNB Intelligence. 97 % av alle applikasjonsservere i bruk er Java-basert.

Takket være Java-teknologi er dagens mobiltelefoner blitt spennende, interaktive terminaler hvor applikasjoner, spill og tjenester kan lastes ned og gjøres øyeblikkelig tilgjengelig. Begrensningen er ikke lenger det lille utvalget som ble levert med telefonen. Mobiltelefoner fra alle hovedprodusenter leveres nå med Java.

Mer enn 100 millioner Java-utstyrte mobiltelefoner er så langt på markedet. Over 250 forskjellige modeller fra 27 produsenter.

Trådløsoperatører verden over bruker Java til å levere interaktive opplevelser til sine kunder. Over 70 mobiloperatører har hittil gjort Java tilgjengelig slik at kunder kan aksessere spill, informasjon, applikasjoner, verktøy og andre tjenester Windows, Mac OS, Linux, Unix... Det spiller ingen rolle. PC-er blir mer interaktivE, kompatible og produktive takket være Java. Fra fantasirollespill med flere spillere til kritiske forretningsapplikasjoner. Java forhåndsinstalleres nå i storparten av alle pc-er av ledende PC-leverandører som Dell, HP, Apple, Acer, Samsung, Toshiba og mange flere. Totalt er Java-teknologi installert og kjører på nærmere 550 millioner bordmaskiner.

Millioner av programmerere verden over skaper spennende og nyttig applikasjoner og løsninger med Java. Over 3 millioner utviklere har erfaring med Java. Ca. 74 % av profesjonelle utviklere bruker Java som sitt primære programmeringsspråk, mot 51 % Visual Basic (kilde: IDC).

Brukere gjør mer enn 3 millioner J2SE SDK og JDK-nedlastinger månedlig. Nettstedet Get Java har 3-4 millioner besøk hver måned. I Norge er det 18.000 Java-utviklere. Javabin.no er brukerfellesskapets nettside.

Over 400 millioner Java-baserte sikre smartkort er i drift av mer enn 55 lisensutgivere verden over. Kortbruket tar helt av, eksempelvis bærer alle ansatte i USAs forsvarsdepartement et Java-basert smartkort. Java kortteknologi finnes praktisk talt i 100 % av high-end SIM-markedet (kilde: Schlumberger).

Java er blitt en ubetinget suksess, både for kreative leverandører og for forbrukerne. Og den åpne dataverden. Men vi har sett bare begynnelsen. Ny, spennende Java-basert programvare kommer daglig -- plastpakket, metallpakket, rack-pakket og 8gavepakket8. Av alle slag og formål. For første gang er kompatibel programvare for et hvert miljø tilgjengelig. Et åpent miljø.

Stein Erik Skogeng,
adm. dir. Sun Microsystems AS