Biter i det sure eplet

Biter i det sure eplet

EMC har i alle år hevdet at magnetbånd er unødvendig. I sommer snudde lagringsspesialisten.
Gjenskapingstiden som har fått EMC til å sky magnetbånd. Gjenskaping av dataene fra en kopi på et platelager lokalt, eller på en reserveinstallasjon langt borte, er mye mer effektivt.

-- Disk detter mye raskere enn tape. Pris per GB detter minst 35 prosent per år, påpeker Joe Tucci, administrerende direktør i EMC.

Like fullt har EMC nå to lagringsprodukter som omfatter magnetbånd, et platelagersystem som ser ut som magnetbånd for programvaren, og et magnetbåndbibliotek fra ADIC.

Gjenskaping

Det er rask gjenskaping av data etter tabber av brukere eller fagfolk, som har fått EMC til å innse at magnetbånd har noe for seg. Ikke virkelig magnetbånd, men simulert.

Ifølge EMCs interne undersøkelser vil all slettet post i EMC kunne gjenskapes fra platelager om den tas vare på de seneste 14 dagene, men etter det er det bare sporingsbehov for post tilknyttet et tema som er interessant. Derfor har EMC innsett at eldre post best oppbevares på et magnetbåndbibliotek.

Dermed kan programvare for sikkerhetskopiering benyttes uten endring. EMC kan benytte CA Brightstor Arcserve, CA Enterprise Backup, EMC Legato Networker, IBM Tivoli Storage Manager, Veritas Netbackup eller Veritas Backup Exec.

Platelagersystemet ser ut som et magnetbåndbibliotek for programvaren. Prosessen skjer bare mye kjappere ved å utnytte et dedikert lagringsnett eller via nettverkslagring.

Fordelen med platelager er at det ikke blir kopieringsproblemer på grunn av start/stopp. Fysisk bånd vil i slike tilfelle kunne få problemer siden sikkerhetskopiering forutsetter en kontinuerlig strøm av data.

Til platelager

Koperingen skjer til et Clariion lagringssystem med rimelig platelager.

Alternativene er det nye AX100, eller de tre Clarion CX300, CX500 eller CX700. Alle betegnes for CDL (Clariion Disk Library).

Det er spesielt AX100 som er spennende for mindre virksomheter. Dette skal ikke selges av EMC, men av partnere.

-- AX100 er nesten for forbrukere. Den er ypperlig for småbedrifter med to til fem servere, forklarer Jørn Malsten, senior systemkonsulent i EMC.

AX100 leveres med ferdig tilpasset programvare som gjør den lett å sette opp, og 2 TB platelagre basert på SATA (Serial Advanced Technology Attachment) for 40.000 kroner. AX100 kobles til lagringsnettet ved hjelp av nye rimelige omformere (Host Bus Adapters) fra Qlogic eller Emulex og en tilsvarende rimelig nettverkssvitsj med åtte porter.

Hver natt foretas det sikkerhetskopiering av endringer, hver uke tas det fullstendig sikkerhetskopiering av filene. Siden kopiering skjer til platelager er den raskere.

Men det er gjenskapingen av data som er den store gevinsten, om dataene befinner seg på det simulerte magnetbåndbiblioteket. Arkivering til magnetbånd gjøres direkte fra CDL eller fra CDL via lagringsnettet til magnetbåndbiblioteket. Kunden kan velge mellom en rekke forskjellige biblioteker, eksempelvis fra ADIC, ATL eller Storagetek.