Blackberry kutter fra topp til bunn

Blackberry kutter fra topp til bunn

RIM kvitter seg med en av ti ansatte, inkludert en toppsjef.

Selskapet som utvikler og selger Blackberry smarttelefoner, RIM (Research In Motion) har mandag offentliggjort at 2000 ansatte mister jobben. Dette er rundt 11 prosent av arbeidsstaben. Også ledelsen i selskapet vil gjennomgå dramatiske endringer. Daglig leder (COO) Don Morrison forlater selskapet.

De to andre toppsjefene, Jim Balsillie og Mike Lazaridis, fortsetter med en delt stilling som administrerende direktør og styreformann, skriver vår internasjonale nyhetstjeneste.

Rask prosess

I USA vil allerede denne uken ansatte få beskjed om framtiden til jobbene sine. I andre land kan det ta lengre tid på grunn av forskjellige arbeidstakerlovgiving. RIM påpeker at selv om staben nå reduseres til 17.000, er det fortsatt betydelig flere enn for fem år siden, da bare 5.000 stod på lønnslisten.

Morrison er allerede i permisjon på grunn av helseårsaker, og vil ikke komme tilbake til selskapet. Hans stilling blir delt mellom Thorsten Heins (produkt- og salgsdirektør) og Jim Rowan (driftsdirektør).

Toppåret 2008

RIM sliter med sin Blackberry. I en rapport som ble publisert for noen uker siden falt bruken av Blackbery fra fem til fire prosent av total antall smarttelefoner globalt. Det betyr at selskapet fortsatt ikke har snudd trenden.

I desember 2008 var RIM konge på den voksende haugen for smarte telefoner. Med 32 prosent markedsandel, målt i antall brukte operativsystemer, stod selskapet langt foran Apple (22 prosent) og Android (fire prosent) i USA. Enda mer imponerende var at Blackberry hadde kommet fra en markedsandel på 17 prosent bare et halvt år tidligere i 2008, mens Apple lå på 43 prosent.

Falt, falt, falt

Det siste halvåret i 2008 så det ut at Blackberry kunne holde stand blant de store. Men siden toppnoteringen i desember 2008 har det gått nedover, både på grunn av Apples sterke posisjon og Androids frammarsj.

For litt over et år siden falt Rims andel til under ti prosent, og har siden juni i fjor ikke kommet over seks prosent. Nå er det altså fire, og det er ingen grunn til å tro at selskapet kan endre dette med det første, med hensyn til den sterke konkurransen fra Android og Apple.

Les mer: Hacket Blackberry og iphone 4

Et av problemene til RIM er at Blachberry ikke likes av brukerne. I samme undersøkelsen får Apple et positivt svar fra 70 prosent av brukerne, mens bare 22 prosent av Blackberry-eierne er fornøyd.

Les mer: TEST: Blackberry Playbook - Annerledes-brettet