Bladmaskin viktigst på Cebit

Bladmaskin viktigst på Cebit

Fujitsu Siemens Computers introduserer en rekke nye produkter til Cebit. BX600 gir vekstmuligheter og kostnadsreduksjon.
-- Det viktigste nye er 8Blade Serveren8 BX600. SAP bruker denne for å måle kostnadsnivået, sier Andreas Tollefsen, Marketingdirektør i Fujitsu Siemens Computers.

Bladmaskinen BX600 er ikke den eneste nyheten. Tjenestemaskinene med Unix, det vil si Primepower med Solaris, har fått raskere prosessor på 1,3 GHz og dobling av minnekapasiteten. Det skal ifølge Fujitsu Siemens Computers (FSC) gi 30 prosent mer ytelse.

For ansatte tilbys tre nye hjelpemidler, notatblokk-maskinen Stylistic ST5010, den bærebare pc-en Lifebook S7010 og den tynne klienten Futro B200.

Forbrukere får forskjellige nye bærbare pc-er å velge mellom med prosessorer fra AMD og Intel. Av stasjonære pc-er er nyhetene multimedia-pc-en Scaleo C og miljø-pc-en Scaleo T. Scaleo C legger vekt på design for å kunne plasseres i stuen. Scaleo T tilbys med et blyfritt hovedkort, kabinett i resirkulerbart materiale og er veldig stillegående, ifølge FSC. Disse maskinene leveres i mai.

I skjæringspunktet mellom internettet og interaktiv tv, introduserer T-Online og FSC; Activity Media center og T-Online Vision. Denne kombinasjonen vil gi forbrukeren tilbud på video på forespørsel (Video on Demand, VOD).

For større oppgaver

Etter ni måneder med testing på den mindre bladmaskinen BX300, konstaterte SAP et potensial for kostnadsreduksjon på 25 prosent.

-- BX300 er å foretrekke for terminalservere, men for applikasjoner som krever noe mer, er BX600 ideell. Vi har begynt de første skipningene av BX600, påpeker Erling Tørseth, produktsjef for tjenestemaskiner med Intel i FSC.

Typiske oppgaver er forretningsapplikasjoner fra SAP, Oracle og andre, avhengig av operativsystem og kundestørrelse. Videre er kontorløsninger basert på Notes og Exchange veldig interessante.

-- Microsoft kommer til å stoppe supporten på Exchange 5. Hele Fujitsu-Siemens-konsernet har skiftet ut med Exchange 2003. Vi har derfor god kompetanse på å hjelpe kundene med overgangen, forklarer Erling Tørseth.

Andre oppgaver er å være databasetjener for Oracle eller Microsoft SQL Server. Også analyseoppgaver mot datavarehus med eksempelvis SAS Institutes programvare, er noe som BX600s kraftige prosessorer håndterer.

Tradisjonelt sett tildeles en applikasjon til hver bladmaskin, men med Vmwares mest avanserte virtualiseringsmiljø ESX kan flere forskjellige applikasjoner utnytte samme maskinblad.

Falt i smak

BX600 har falt i smak hos en rekke kunder som har fått den presentert. Ergo Group og Oslo Kommune Plan og Bygg er allerede brukere av BX300. Skattedirektoratet tok for tre uker siden 30 BX600 i bruk for å teste potensialet. I første omgang er det snakk om å administrere tynne klienter, i neste omgang å kjøre Oracle.

En spesiell løsning hvor BX600 er spesielt spennende, er i datakraftverket Flexframe. FSC har i samarbeid med SAP laget en administrasjonsløsning hvor Flexframe ber om ressurser fra maskinblad. Dermed tildeles de ulike delene av forretningssystemet dynamisk ressurser avhengig av behovet fra de ansatte.

-- BX600 er den mest kompakte på markedet. Det gir 10 ) 20 prosent mer kraft per rack, hevder Erling Tørseth.

En bladmaskin er et forsterket hovedkort som settes loddrett inn i et spesialtilpasset chassis. All tilkoblingen skjer via et sammenkoblingsplan midt i maskinen. Ideen er å effektivisere luftkjøling, strømtilførsel og kabling.

Kablingen skjer til lokalnettet, til lagringsnettet og eventuelt mellom maskinene for å lage beregningsklynger. Sistnevnte er blitt spesielt interessant for store industriselskaper og forskningsinstitusjoner som får mye datakraft for en rimelig kostnad.

Klynger

-- Vi klynger sammen maskinene ved å skifte ut det ene platelageret og sette inn en modul for sammenkobling, forklarer Erling Tørseth.

Maskinbladene er laget slik at de har platelagre ytterst når bladene er satt inn i chassiset. Platelagrene brukes enten for lagring av maskinmiljøet og applikasjoner, eller for data. Men flere og flere innser at sentralisert lagring bidrar til økt tilgjengelighet og reduserte driftskostnader.

Et kabinett fullt av maskinblad vil ikke kunne skilles fra et lagringskabinett ved første øyekast, fordi det er platelagrene som synes. BX600 har to platelagre på inntil 146 GB ved siden av hverandre. Det er det ene av disse som skiftes ut ved beregningsklynger.

I chassiset på 7 U er det plass til ti BX600. I bakerste del er det plass til strømforsyninger, vifter for kjøling og nettverkstilkobling.

Foreløpig er BX600 begrenset til to prosessorer, men i løpet av våren kommer det et maskinblad med fire prosessorer. Begge typer maskinblad kan monteres i chassiset.

BX600 med fire prosessorer krever dobbelt så mye plass, så totalt blir det ikke flere prosessorer per kvadratmeter. Fordelen er at de fire prosessorene kan opptre som en maskin, for dem som trenger mer kapasitet per operativsystem.