Ble mangemillionær av Siri-suksessen

Ble mangemillionær av Siri-suksessen

I fjor fikk Dag Kittlaus telefonen alle gründere misunner: - Hallo, det er Steve Jobs.

I Apples nyeste Iphone, modell 4S, er en av de viktigsste nyvinningene taleteknologi som gjør det mulig ikke bare å snakke gjennom telefonen, men også å starte en dialog med selve apparatet. Teknologien bak dette er norsk og kommer fra selskapet Siri.

Det var i fjor fikk den halvt norske Dag Kittlaus fikk en telefon. Selveste Steve Jobs var i den andre enden. Dermed startet et nytt liv for Kittlaus og familien hans, skriver VG, som besøkte ham i Chicago.

- Velkommen inn i den amerikanske drømmen, sier Kittlaus til avisa.

Fylte kommeboka

Faren til Dag er fra Chicago, kona Liv er fra Ekeberg i Oslo. Selv har han bodd i Norge i syv år, hvor han studerte ved BI og gikk til lederstillinger i Telenor. Han var den første sjefen for Djuice. Senere ble han altså sjef for selskapet Siri.

- Det er klart det var et stort øyeblikk da Steve Jobs ringte og ville kjøpe selskapet mitt. Det var surrealistisk. Da jeg hørte at det var han, visste jeg at vi hadde gjort det stort. På forhånd var vi temmelig sikre på at den teknologien vi hadde utviklet var så oppsiktsvekkende at vi ville få et slags gjennombrudd. Steve var den aller første som ringte, sier Dag Kittlaus.

Kittlaus solgte selskapet og teknologien for 200 millioner dollar (ca. 1,2 milliarder kroner). Den norskættede mannen ble tatt inn i ledelsen i Apple, men sa opp i sommer.

Innen 2013 vil Apple produsere TV-er med Siri som en integrert del av pakken, skriver VG.

Ikke profitt

Om hans korte tid hos Apple forteller Kittlaus:

- Da jeg jobbet i Apple, skjønte jeg også at penger og profitt ikke er hovedmotivet. Det er ønsket om å lage et fantastisk produkt.

- Og dette vil du at vi skal tro på?, spør VGs reporter.

- Det er ikke så farlig for meg om dere tror på det. Men du skal ikke jobbe mange dagene på innsiden i Apple for å forstå at profitt og inntjening er sekundært. Det er ikke det som får folk til å glede seg til å dra på jobben hver dag. Det er muligheten til å være med og forandre verden, forandre samfunnet og måten det fungerer på, skape noe stort og unikt, som virkelig motiverer folk.

Les hele saken på nettstedet E24.